perjantai 28. syyskuuta 2012

Mitä kaikkea ehtii yhdessä päivässä?





Täytyy sanoa, että melko villiä menoa täällä Tjällmon pikkukaupungissa. Johtuu kyllä pääasiassa siitä, että Terhi on täällä ja sen äiti tosiaan tuli eilen, eli ollaan saatu kunnon kierros paikkakunnalla ja vähän (tai itse asiassa pääosin) sen ulkopuolella. Käytiin tänään taas Linköpingissä ja lisäksi ajettiin kierros naapurikylässä Borensbergissä, jossa on se isompi kauppa.

Aamulla Terhi jätti mut pärjäämään lasten kanssa yksin. Ne olikin tosi aikaisin hereillä ja alhaalla. Ongelmaksi tuli se, että ensin Jacob ja sitten Oscar tietysti perässä halusi puuroa. Ensin en edes ymmärtänyt, mitä pojat halusi ja kun lopulta tajusin, en tosiaan tiennyt miten se pitäisi tehdä. Cissi tuli sitten näyttämään ja seuraavan kerran kun tarttee puuroa tehdä, osaan sitten senkin. Onneksi Cissi on tosi mukava ja neuvoo ystävällisesti ja puhuu mulle tosi rauhassa, joten saan aika hyvin selvää. Eilen se oikein korosti, että muistan aina kysyä jos en ymmärrä jotain. Mutta helpottaa tosi paljon, että se tosiaan puhuu mulle rauhallisesti, niin että saan selvää. Eri asia on, kuinka paljon ymmärrän. Mutta mulla on englanti tosi vahvana päällä vielä, että varmaan tää tästä pikku hiljaa helpottuu.

Lasten lähdettyä me vähän aikaa hengailtiin, siivottiin ja vaihdettiin vaatteet. Suunnattiin sitten tallille. Cissi oli pitänyt hevosia kengittäjälle. Molempien varsojen kaviot vuoltiin tänään. Oli kuulema käyttäytyny hienosti. Cissi lähti sitten töihin ja me jäätiin odottamaan eläinlääkäriä antamaan rokotteet varsoille. Siinäkin molemmat käyttäytyi nätisti, vaikka Jackson ei ensin halunnutkaan seistä paikallaan, koska Dura oli jo ulkona. Vietiin sitten kaikki hevoset ulos. Lantan ei oikein tykännyt, että se joutui odottelemaan niin kauan ja että se lopulta pääsi ulos melkein viimeisenä. Niinpä hevoset sitten laittoi vähän ranttaliksi laitumella. Niitä on hauska katsella, paljon hauskempi kuin kanoja.

Lantan halusi ulos
Käytiin nimittäin eläinlääkäriä odotellessa katsomassa toisessa kanalassa kanoja. Nää siis kasvattaa kanoja, tai no ne tulee tänne tipuina. Mutta kanoja on tosi paljon ja ne on kahdessa isossa kanalassa. Ei ne kovin söpöjä ole, mutta vähän aikaa niitä voi katsella.

Siivottiin sitten talli ja se sujui kolmelta ihmiseltä tosi sukkelaan. Lisäksi mulle ja Terhille iski pieni lapsetus päälle. Täällä kuivitetaan oljilla, joita pudotetaan kattoluukusta tyhjään karsinaan. Terhi pudotti olkea sen verran paljon, ettei huomenna tarvitse ja kasa oli melkoisen suuri. Mulla kävi jo eilen mielessä, että olkiin hyppääminen voisi olla kivaa, mutta silloin kasa oli niin pieni, ettei se olisi ollut kovin fiksua. Nyt siis hypättiin molemmat vintiltä heinäkasaan. Hauskaa se oli, mutta en tiedä oliko se sen fiksumpaa tänäänkään. Mulla oli kaikki vaatteet oljissa. Näissä kun on vielä ne tähkät kiinni, niin niitä vihneitä oli joka paikassa pistelemässä ja käytin puoli tuntia niiden nyppimiseen mun hupparista. Mutta kai sitä pitää kerran elämässä kokeilla hypätä olkiin. Vai mitä?

Tallin siivoamisen jälkeen päätettiin lähteä Linköpingiin. Käytiin syömässä salaatit pienessä kahvilassa. En vaan ymmärrä, miksei Suomessa ole samanlaista kahvilakulttuuria. Tietysti Helsingissä on joitain pieniä katukahviloita, mutta täällä, kuten monissa muissakin isoissa tai vanhoissa kaupungeissa, on niitä kaikkialla. Ehkä suomalaiset on niin erakoita, että kaikki istuu kotona tai sitten suomalainen sää on niin masentava, ettei kukaan halua lähteä mihinkään. No ymmärrettävästi talvi ei oikein suosi katukahviloita, koska kylmyys ja pimeys ajaa kaikki koteihin niin pian kuin mahdollista.

Sen jälkeen vähän shoppailtiin ja ostin ne kengät, joita eilen katselin. Ne on tosi kivat.


Lisäksi yritettiin etsiä mulle jotain talvikenkiä tallille, mutta jostain syystä sellaisia ei vaan löydy. Ilmeisesti UGGit on viime talven juttu, koska niitä ei löydy mistään. Siis feikkejä eikä oikeita. Yhdet löydettiin, mutta niiden pohja ei taipunut milliäkään mihinkään suuntaan. Ehkä aavistuksen hankaloittaa kävelemistä, joten ne jäi kauppaan. En nyt oikein tiedä, mitä pidän sitten syksymmällä tallilla. Jostain syystä en osaa kuvitella itseäni tallille jossain korkosaappaissa, joita kaupoissa tuntuu tällä hetkellä olevan. Kumpparit ja villasukat toimii johonkin asti ja on mulla tietysti ratsastuskengät, joihin voi laittaa villasukat. Mutta ne ei ole kovin kätevät syvässä lumihangessa. En tosin tiedä onko täällä vielä joulukuun alussa lunta :D Ideoita?

Haettiin pojat taas paluumatkalla ja käytiin samalla kaupassa. Illalla on luvassa suomalaista pannukakkua. Nam :) Kuuntelin taas Jacobin lukuläksyn. Tosin Jens oli myös kotona ja Jacob turvautui kyllä aika paljon siihen.

Jens teki ruokaa. Saatiin villisikaa. Oli muuten hyvää, tosin melko jänteistä joistain kohdista. Ja kastikekin oli tosi hyvä. Jens kuulema tekee yleensä juhlaruokia ja Cissi kokkaa arkena. Tai sitten Cissi tekee puolet ruuasta (kastikkeen) ja käskee keittää perunoita, pastaa tms. Sitten tosiaan oli pannukakkua jälkiruokana. Keittiössä oli jo Jens ja Terhi äitinsä kanssa, joten en mennyt säheltämään sekaan. Autoin vaan salaatin teossa ja neljä ihmistä keittiössä oli ehkä kaksi liikaa. Joten ihan hyvä varmaan, etten ollut pannukakkua tekemässä. Noi oli laittanut pannukakkuun grahamjauhoja. Ne teki pannarista vähän vähemmän makean, mutta se oli kuitenkin tarpeeksi makea. Oikeastaan tosi onnistunut ja täytyy joskus itekin kokeilla. Grahamjauhot anto pannarille vähän vähemmän mössö rakenteen ja tosiaan just sopivasti tasoitti vähän sitä makeutta.

Tuolla mäkin asun, mun ikkuna on ensimmäinen vasemmalta.

Juteltiin ruuan jälkeen vähän aikaa Jensin kanssa. Cissi on teatterissa. Oli aika mielenkiintoinen kolmen kielen sekamelska. Puhuttiin suomea keskenämme ja mä yritin puhua ruotsia Jensille, mutta se oli puoliksi englantia, koska Terhin äiti puhui englantia ja en osannut vaan puhua ruotsia kun samaan aikaan yritin kuunnella englantia. Niinpä se oli melkoinen sekamelska, mutta ymmärrettiin kaikki toisiamme suurimman osan aikaa, joten ehkä se ei ole niin vaarallista. Jännä kokemus vaan se, että oikeasti en saa kuin englanniksi sanoja päähän. Yritin kääntää englannista ruotsiksi, mutta se ei onnistunut. Jostain syystä en kääntänyt sitä suomeksi... Ehkä toi englanti alkaa sitten vihdoin sujua...

Mutta niin. Ollaan tänään oltu jotenkin saamattomia siivoamisen suhteen, koska me ei edelleenkään olla saatu imuroitua alakertaa. Mutta ehkä sitten huomenna... Huomenna olisi aika paljon kaikkea muutakin tehtävänä. Pitäisi leipoa browniseja, käydä ehkä Mjölbyn isossa hevostarvikeliikkeessä, pestä vähän ikkunoita, vierailla kartanolla, hoitaa hevoset, kävelytää varsoja, Terhin pitää pakata, mun purkaa laukut... Ja illalla pitäisi vielä ehtiä lennolle, sitä ennen käydä tallilla ja meillä on viideltä lounas yhdessä. Voi olla, että huomenna on melko kiireinen päivä, eikä paljoa ehditä istua alas. Tai sitten puolet asioista jää tekemättä. No esim. loput ikkunat voin hyvin pestä ensi viikolla, että ei siinä mitään.

Tällaisessa paikassa mä asun tällä hetkellä.

Nyt voisin varmaan kerrankin mennä edes puoliksi ajoissa nukkumaan, koska huomenna tulee kyllä olemaan pitkä pitkä päivä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti