lauantai 8. syyskuuta 2012

Team Ch

Aamu oli vähän mielenkiintoinen, koska en ollut illalla laittanut herätystä. Onneksi heräsin sattumalta juuri seiskan jälkeen, joten en ollut myöhässä. Aamutallikin oli melko mielenkiintoinen. Oltiin Katjan kanssa jakamassa heiniä kun T juoksi hakemaan harjaa ja lapiota ja Kylie tuli perässä. Hän ehti mainita meille matkalla, että joku oli illalla unohtanut veden päälle kun oli laittanut melassia turpoamaan ja nyt koko rehuhuone tulvi. No, mä onneksi 99% hoidan heinät, eli ei tartte olla siitä huolissaan. En tiedä mitä ne oli onnistunut pelastamaan, enkä uskaltanut koko päivänä mennä katsomaan minkä näköistä siellä oli. Aamuruokien jälkeen tarkistin nelostallin olkitilanteen ja lakaisin pihan kunnolla.

Tänään oli ratsastuksen osalta vähän tylsä päivä. Mulla oli ratsastettavana vaan Chilli ja Chinnok, koska T hyppäsi Jaylla ja tosiaan se Kylie eilen päätti maastoilla Adamilla ja oli laittanut sen omaan listaansa, joten se myös jäi sinne täksi päiväksi. Lisäksi Chi-Chi piti juoksuttaa, mutta T onneksi ratsasti Bronxin, koska se oli eilen ihan järkyttävä juoksuttaa. Ratsastuksien sijaan oli sitten vähän hommia. Rekka ja sen varustetila piti tyhjentää ja lisäksi mun piti pitää kengittäjälle hevosia. Joten tekemistä kyllä oli. Aloitin siivoamalla rekan, koska en halunnut jättää sitä myöhäisemmäksi. Se oli tosin melko nopea homma, ihmettelen miten nopea, koska olin varautunut paljon pahempaan edellisen siivouksen perusteella. 

Se tykkäsi juoda letkusta.
Sen jälkeen hoidin hevosten liikutukset. Aloitin Chinnokista, joka oli vähän laiska aluksi. Tehtiin ihan vaan pysähdyksiä, joissa halusin hevosen olevan suora ja olemaan vetämättä vastaan. Ne onnistuikin ihan kivasti, mutta olisi saanut lähteä vähän terävämmin liikkeelle. Mulla ei ollut kuitenkaan raippaa, koska meille kolmelle on vaan kaksi raippaa, eikä koko tallissa ole enempää kuin 5, voitteko kuvitella. Tai toki on S:n ja C:n kisaraipat, mutta ei me niitä viitsitä käyttää. Ajattelin, että tietysti raippoja on, joten otin vaan mun esteraipan mukaan, mutta ei sillä sileällä mitään tee. Olisi niitä kouluraippojakin ollut, mutta ajattelin ettei sellaista tartte raahata mukaan. Olin väärässä. Ravissakin Chinnok oli aluksi vähän hidas, mutta alkoi verryttyään liikkua vähän enemmän. Tänään asettui tosi hyvin molempiin suuntiin, joten ravasin aika vähän aikaa ja otin sitten parit laukannostot molempiin suuntiin. Chinnok esitti taas käynnistä ihan huippu hienoja nostoja molempiin suuntiin. Oikealle tarjosi aluksi väärää laukkaa, mutta nosti senkin hyvin käynnistä kun vaan sain sisäpohkeen kunnolla läpi. Oikealle Chinnok kaatuu pahemmin pohjetta päin ja ajoittain se on tosi raivostuttavaa. Laukat meni kuitenkin ihan super hyvin. Poni laukkasi eteen ja jopa ihan kivassa muodossa. Chinnok on kyllä ihmeellinen.  En nyt sitten tänään tehnyt etuosakäännöksiä, koska mulla ei ollut sitä raippaa ja turha alkaa tehdä potkimalla niitä. Kevensin siis loppuun ja venyttelin vielä käynnissä vähän alas, ja ehkä Chinnok alkaa pikku hiljaa vähän saamaan jutun juonesta kiinni. Tai sitten se oli vahinko, että oli pidemmässä muodossa.

Chillillä oli rankka päivä.
Chillin kanssa oli melko mielenkiintoinen päivä. Olin laittamassa sitä karsinassa kuntoon, kun se jäi ohjista kiinni oveen. Repäisi pari kertaa, sen verran että toinen poskiremmi hajosi. Ei onneksi alkanut repiä enempää ja sain ohjan irti. Tarkistin vauriot ja titidii: Chilliltä puuttui hammas! Se oli tosin ilmeisesti maitohammas, koska toisella puolella sama hammas heilui. Näytin suuta T:lle, joka purskahti nauruun. Great! Huuhtelin sitten suun ja laitoin hevosen kuntoon vaihdettuani poskiremmin. Muita vaurioita ei ollut tullut. Chilli oli toodella hidas tänään. Alun pysähdykset meni hyvin, mutta ravissa se ei liikkunut mihinkään. Olin melko epätoivoinen ja käytin raippaa reippaasti, jotta se olisi edes nostellut jalkojaan. S oli ratsastamassa Delilaa samaan aikaan ja ehti katsella Chilliäkin jossain välissä. Sain jo toisen neuvon: Ratsasta sitä reippasti eteen ravissa ja laukassa. Great, mitähän se luuli että mä yritin tänäänkin. Ja oon yrittänyt edelliset kaksi päivää. No laukkasin sitten tänään ihan kunnolla eteen. Aluksi Chilli tarjosi pukkeja ja vääriä laukkoja, mutta päästiin myös hanattamaan molempiin suuntiin. Sen jälkeen alkoi liikettäkin irrota. Mutta on se sellainen poljettava malli. Heti kun lopetti potkimisen (ei siis pohkeiden käytön, vaan potkimisen) se hidasti ja kun huomautin siitä raipalla, vastaukseksi tuli pukkia. Että sellainen. Chilli oli sitten melko hikinen, joten huomenna on helpompi päivä. Mutta mulla on kyllä pelko, että en pahemmin laukkoja enää osaa nostaa tän jälkeen, kun nää ei noihin normaaleihin laukannostoihin reagoi. Tai no Jay ja Chinnok, mutta muut joutuu potkimaan laukkaan.

Hugo, pikku varas
Ehdin vielä juoksuttaa Chi-Chin ennen kengittäjän tuloa. CC:n takanen oli edelleen turvonnut, joten juoksutin vähän käyntiä ja ravia molempiin suuntiin. Mentiin tosi lyhyesti, koska mun silmään se ei edelleenkään ollut puhdas takaa, varsinkaan oikealle. Sen sijaan CC toimi tosi hyvin sekä vasemmalle että oikealle. Teki hyviä siirtymisiä ja oli rauhallinen, mutta meni eteenkin pyynnöstä. Varsinkin oikealle oli ekaan juoksutuskertaan verrattuna ihan eri hevonen. Ei mitään epäröintiä, ei pysähtelyjä eikä poikittamista. Muutaman kerran kysyi, että onko ok, mutta kun pyysin vaan jatkamaan, se oli että okei, mennään vaan. Oli tosi tyytyväisen näköinenkin, joten se kyllä sai hymyilemään. Joten alan olla vakuuttunut, että suurin osa hevosten ongelmista johtuu oikeasti vain siitä, ettei niitä ole opetettu.

Kengityksessä Roy osasi käyttäytyä.
Samaa mieltä oli kengittäjä. Kengitettävänä oli tänään Charlie, joka ei halunnut takasiin koskettavan ollenkaan, Roy, joka oli yllättävän fiksu, vaikka yrittikin syödä kaikkea. Se tosin on vasta viisi, joten pitää ymmärtää, Kool Kat, joka pari kertaa nappasi mua kädestä ja oli muutenkin melkoinen pelle sekä Chi-Chi, joka oli yllättävän fiksusti muutamaan hyppykohtausta lukuun ottamatta. CC:lle lepertelin nätisti ja rapsuttelin ja se pysyikin rauhallisena melkein loppuun asti. Vähän kyllästyi ehkä, koska pari kertaa repäisi jalan irti lopussa. Kengittäjää arvostan, koska hän vain taputteli CC:tä ja totesi, ettei se ole hevosen vika, jos kukaan ei ole kertonut miten käyttäytyä. Muutenkin on tosi mukavan oloinen mies. Aksentista päätellen on jostain päin Itä-Eurooppaa. Hän kyseli kaikenlaista ja kehui mun englantia. Sekä ihmetteli, missä olin sitä oppinut kun sanoin, että ekaa kertaa on ulkomailla töissä. Niin tosiaan, enhän mä ole kuin kymmenen vuotta sitä koulussa lukenut, että ehkä siinä jotain oppii… Lisäksi sanoi, että jos mulla on joskus vapaapäivä arkena, voin soittaa sille ja se ottaa mut kyytiin ja vie jonnekin, jossa on ”oikeaa Irlantia”. En oikein ymmärtänyt, mikä kaupunki oli kyseessä, mutta olin tosi otettu, että tarjosi tällaista mahdollisuutta. Mulla tuskin tosin on vapaapäivää koskaan viikolla ja toisekseen, en ole ihan varma haluanko mennä, mutta ainakin on mahdollisuus.

Chilli ennen ratsastusta.
Pääsin syömään  vaivaiset puolitoista tuntia myöhässä, koska kukaan ei katsonut tarpeelliseksi tulla pitämään hevosia sitä hetkeä, että olisin ehtinyt syömään. Mä olisin tehnyt sen, mutta ilmeisesti oon aina liian kiltti kaikille. Kai sitä pitää ruveta itsekkäämmäksi, koska tulee aina vaan paha mieli, kun mietin mitä olisin itse tehnyt ja miten mulle sitten tehdään. Anyway, en tiedä oliko kukaan maininnut Mrs. K:lle, että olen tallissa, koska hän todella yllättyi kun tulin sisään. Sain kuitenkin ruokaa ja sen jälkeen tyhjensin rekan varustetilan. Se(kin) voisi olla tosi mukava ja toimiva, mutta sen sijaan se on rikkinäinen, täynnä turhaa tavaraa ja likainen. No eipä ole mun asia. Olisi vaan tehnyt mieli tyhjentää koko tila, siivota se ja laittaa tavarat siististi paikoilleen. Mutta tyydyin vaan viemään kisakamat takaisin säilytyspaikoille ja laittamaan loimet ja huovat pinoihin. Monet noiden kisakamoista on kyllä tosi mageita. S:llä on ihania blingikamoja ja ja kaikissa huovissa ja loimissa on tallin brodeeraukset. Plus ne on kaikki saman värisiä. Kisakamat ja normikamat on ihan eri maailmoista, kukaan kisoissa ei varmasti arvaa minkälaiselta tallilta hevoset tulee. No se Limerickin talli onkin sitten ihan erilainen myöskin, että silleen.

Sen verran meni aikaa siivoamiseen, että sen jälkeen aloitettiin iltatalli. Nykyisin ilmeisesti annetaan myös päiväruuat, tänään en pidin hevosia sillä aikaa. Mutta ruuat saa ilmeisesti vaan laihat hevoset, että sillee. Kyse ei ole siis mistään ”pidetään ruokintaväli tasaisena” vaan siitä että tungetaan hevosiin lisää ruokaa. No, parempi sekin kun ei mitään. Oltiin tänään jopa ajoissa valmiita. Leikittiin hetki T:n koiranpennun kanssa ja lähdettiin sitten kämpille. Tein ruokaa (pastaa ja jauhelihakermakastiketta) sillä aikaa kun Kylie ja Katja kävi kaupassa. Netti ei toimi (kirjotan tätä Wordiin) ja ollaan katottu jo Poseidon ja nyt katotaan jotain täysin naurettavaa House Bunny –elokuvaa. Huomenna mulla ja Katjalla on vapaapäivä, joten kai tää katotaan ainakin loppuun. Sitten ehkä suunnataan nukkumaan.

Mun hieno aita paalinarusta.
Tänäänkin muuten jahdattiin hevosia. Olin menossa ratsastamaan Chinnokilla, kun T tuli siihen Corleonen kanssa ja oli että Carson on vapaana, meetkö ottamaan sen kiinni. Se oli ollut isolla laitumella, josta tosiaan puuttuu pätkä aitaa, joten en ihmettele. Vein sen takaisin ja tein narusta ja ohdakkeista tosi pitävän portin (eli not). En vaan oikein ymmärrä, että ne pitää niiden (arvokkaita) kilpahevosia periaatteessa irti pihalla. Vielä kun piha on täynnä kaikkea roinaa, mihin hevoset helposti voi satuttaa itsensä. Välillä vähän pelottaa kulkea hevosten kanssa joissain paikoissa, koska tilaa mihinkään ylimääräiseen ei todellakaan ole, eikä hevoset ole niitä helpoimpia käsitellä joka tilanteessa. Että sellaista tänään.

Claudia melkein vapaana


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti