tiistai 4. syyskuuta 2012

Almost alone



Rehuvarasto
 Oli aika mielenkiintoinen päivä. Katjalla oli vapaapäivä, samoin T:llä. Iltapäivällä S, C ja O lähti kisoihin seitsemän hevosen kanssa ja Kylie lähti mukaan.  Joten olin sitten illan yksin hevosten kanssa. Onneksi Mrs. K tuli auttamaan hevosten ruokinnassa.

Aamu alkoi normaalisti aamutallilla. Sitten alettiin valmistella kisoihin lähtöä. Pesin kuusi hevosta ja kävelytin kaikkia kymmenen minuuttia. Kylie pesi Jinxin, onneksi, koska en olisi jaksanut olla sen kanssa tarpeeksi kärsivällinen. Se on siis herkkä pikkutamma ja viime viikolla pestessä kilahti kokonaan.

Kool Kat
Hi Jinx



















 Lounaan jälkeen puettiin hevosille kuljetuskamat. En muista olenko maininnut, mutta perus kuljetussuojaus on pinteli hännässä ja kaikissa jaloissa. Sitten lastattiin hevoset rekkaan. Se oli vähän odotettua hankalampaa, koska viimeisellä hevospaikalla oli kisakaappi, kottikärryt yms. tavaraa ja hevoset pelkäsi sitä. Niinpä laitettiin fiksuin hevonen ensimmäiseksij a todettiin sitten että Jinx olisi jäänyt viimeiselle paikalle taakse. Siihen joutuu siis kääntymään tosi nopeasti ja siihen ei ole erillistä väliseinää, vaan siihen tulee vaneriovet kiinni, joten hevosen pitää paitsi kääntyä, myös pysyä sisällä kunnes ovet on saatu kiinni. No lopulta vaan vaihettiin kahden viimeisen hevosen paikkaa ja Kool Kat sai kunnian olla reunimmaisena.

Corleone pesulla
Kisaporukan lähdettyä aloin kävelyttää hevosia, joita oli paljon. S ja C ehti molemmat ratsastaa vain kaksi hevosta. Lisäksi Kylie oli pitänyt osaa maneesissa, mutta loppujen tallille jääneiden hevosten kävelytys jäi mulle. Muutama pääsi laitsalle hetkeksi, mutta kävelytettäviä oli silti kymmenen: Chilli, Chinnok, Adam, Bronx, Charlie, Krisko, Damon ja Daisy sekä Coktai ja Corleone, joilta piti vielä pestä harjatkin. Joten kävelin sitten melkein kolme tuntia hevosten kanssa. Muutamaan meni hermot, kun ei voineet liikkua eteenpäin. En vaan ymmärrä mikä ongelma näillä osalla on liikkua taluttaessa. Lisäksi ne alkaa vaan poikittaa kun yrittää auttaa narun päällä tai raipalla. Daisy sai tänään suurimman kohtauksen. Se on tosi hidas talutettava ja patistin sitä pihalla jo moneen kertaan. En tiedä mitä tapahtui tallissa, säikähtikö Daisy vai menikö sillä hermot, mutta se ryntäsi eteenpäin ja yritti potkaista päin. Onneksi sain sen pidettyä melkein vieressä, mutta sen verran pääsi edelle, että kavion reuna osui vähän reiteen. Ei mitenkään pahasti, mutta kyllä siihen mustelma tulee. Daisy sai tämän tempauksen jälkeen sellaisen kurinpalautuksen, että pelkäsi sen jälkeen taputustakin.

Se on vähän hankalaa, kun nää hevoset ei oikein kunnioita ihmistä. Ne saattaa kävellä ihan kiinni, eikä osaa väistää kun pyytää. Sitten kun vähän komentaa, ja oikeasti riittää esim. ilman huitaiseminen riimunnarulla, ne alkaa hyppiä ja loikkia peloissaan, eikä anna enää koskea. Niiltä ei voi siis pyytää, mutta ei niitä voi komentaakaan. Että en nyt oikein tiedä, miten niille pitäisi opettaa esim käveleminen narussa. On vähän raivostuttavaa taluttaa kymmenen hevosta päivässä, kun kaikki kulkevat selän takana kaula pitkällä vedettävinä. Ja tosiaan ihmisen kunnioitus on nolla, yksikään ihmistä kunnioittava hevonen ei nimittäin potki kohti. No ehkä tää tästä taas.


Aina yhtä mukavaa kaivaa hevoset ulos karsinoistaan.
Sain hevoset kävelytettyä ja ehdin vielä siivota kolmostallinkin ennen kuin aloitin iltaruokinnan. Mrs. K tuli jakamaan väkirehut ja mä revin heinät hevosille. Se on aika ärsyttävää, koska paalin hajoaa itsekseen ja sen jälkeen heinää on hankala saada irti paalista. Lisäksi ovissa on sellaiset kalterit, missä on kolo, jotta hevoset voi katsoa ulos. On tosi raivostuttavaa yrittää änkeä sitä heinää siitä karsinaan. Varsinkin kun nää saa aika paljon heinää, kun ruuat tulee vain kaksi kertaa päivässä. Sen jälkeen heinää on joka paikassa ja se heinä on aika pölyistä ja melkein joka paalissa on hometta, niin ei ole se ihan mukavin tavara saada päälle. Heinä on ihan tajuttoman huonoa. Syy on ihan selvä: paalimuoveissa on aina reikiä. Mutta en haluaisi syöttää hevosille homeista ja pölyistä heinää. Ei vaan ole paljoa vaihtoehtoja. Ihme, että haluavat edes syöttää noin huonoa heinää kisahevosilleen. Siis oikeasti. Koirat tykkää nukkua paalien päällä, koska käyminen saa paalit lämpenemään. Aavistuksen ikävää...
Joku siitostamma, Defi, Jay ja Coktail odottelee ruokia.

Sain iltatallin valmiiksi noin tunnin myöhässä ja suuntasin kämpälle. Katja oli kaikeksi onneksi tehnyt ruokaa, joten pääsin syömään tortilloja. Ei päivä sinäänsä ollut raskas fyysisesti, mutta henkisesti oli kovempi paikka ajatus siitä, ettei tallilla ole muita. Hevosia oli kuitenkin lähemmäs neljäkymmentä, eli aika paljon hoidettavaa, varsinkin kun ne on ripoteltu ympäriinsä. Selvisin kuitenkin, ja kyllä toisaalta yksin olo opettaa eri tavalla kuin muiden seuraaminen, joten varmasti oon nyt "parempi" hoitamaan tallihommia. Mutta toivottavastiei ihan joka viikko tule näitä päiviä. Jalat nimittäin vähän valittaa tosta pitkähköstä kävelystä. Seuraavaksi painun petiin lepuuttamaan niitä.

Tallin tähti Alligator

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti