maanantai 10. syyskuuta 2012

Sunnuntaitöitä



Eilinen ilta venähti vähän pitkäksi ja tänään oli aavistuksen hankala herätä aamulla, vaikka työt alkoi vasta kymmeneltä. Selvittiin ihmeesti kuitenkin molemmat Katjan kanssa ajoissa valmiiksi.

Aamu alkoi aamutallilla. Kun ei paljon muutakaan ole, voisin ehkä vähän kertoa tarkemmin. Hevoset saa siis heinät ja väkirehut. Yleensä puolet jakaa heinät ja toinen puoli väkirehut. Hevoset saa aika reilusti heinää. Itse jaan ”sisätalleihin” eli ykköseen, kakkoseen ja kolmoseen kottareista. Ne on muuten melkoisen kokoiset, koska niihin saisi laittaa vaikka hevosen. Mutta niitä ei saa käyttää moottoritiellä. ”Ulkotalleihin” jaan yleensä talikolla heinät, kuten melkein kaikki muut tekee kaikissa talleissa. Musta vaan on helpompi repiä kärry täyteen ja jakaa siitä. Sisätallit on siis ”tavallisia” käytävällisiä talleja ja ulkotallit englantilaistyylisiä avoimia. No viitosessa itse asiassa on käytävä, mutta siellä on vaan yksi hevonen tällä hetkellä (kukaan ei vaan ole jaksanut muuttaa sitä, näin me luullaan), joten ei sinne kannata kottareita viedä. Väkirehujen jakajat sekoittaa melassin ja kaurat. Melassi laitetaan turpoamaan illalla. Lisäksi laitetaan muutaman hevosen erikoisruuat. Hevoset saa 5-8l melassi-kaura-seosta ruokinnalla. Laihat ja laiskat saa enemmän, lihavat vähemmän. Lisäksi laihoille annetaan öljyä. Ruokien jaon jälkeen laitetaan melassi turpoamaan päiväksi ja illaksi. Nykyisin siis päivällä annetaan laihoille ja laiskoille ruokaa.

Seuraavaksi lakaistaan käytävä ja sitten otetaan loimet pois hevosilta, pääasiassa ykkös- ja kolmostallissa hevoset on loimitettu, muutama on muuallakin. Karsinat siivotaan aamulla sisätalleista ja iltapäivällä kaikissa talleissa käännetään oljet reunoilta keskelle  ja tarvittaessa lisätään olkea. Olkikarsinat on kyllä helppoja, mutta ne pitää silti siivota. Täällä tosiaan suurimman osan aikaa vaan lisätään olkea päälle ja se tekee karsinoista vähän ikäviä.

Tänään jaoin heinät ja Katja väkirehut. Sitten Katja alkoi pestä hevosten harjoja. Osa hevosista hinkkaa harjaansa, joten ne pestään joka päivä. Sillä aikaa mä lakaisin, otin loimet pois ja siivosin kolmostallin. Sitten pääsin itse pesuhommiin, koska yhdeksän hevosta piti pestä kokonaan. Sekä taluttaa 10min ja syötellä hetki. Ja lisäksi mulla oli ratsastettavana Chilli ja Chinnok.

Mun ansa
Onnistuin lukitsemaan itseni yhteen karsinaan kun kävin ottamassa loimen pois Krisiltä. Karsinan oven alasalpa on rikki ja potkaisin sen auki aika huolimattomasti, niin että se jäi pystyyn. Menin karsinaan sisään ja vedin ovea kiinni, ettei Kris karkaa. Siinä vaiheessa kun halusin lähteä ulos, tajusin että ovi on kiinni. Vähän tuli sellainen, että mitäs nyt tehdään. Alasalpa on lähes mahdotonta avata sisältä. Aloin jo etsiskellä jotain millä yrittää saada ovi auki. Katja oli tietysti myös tallilla, mutta hän oli kolmostallissa ja ulkona satoi, eli huutaminen olisi ollut hyödytöntä. Sitten keksin ruokintaikkunan. Suurimmassa osassa niistä on kalterit, jotka aukeaa sisäänpäin. Krisillä kaikeksi onneksi ei niitä ole, joten kiipesin ulos ikkunasta. Vähän Kris, Zack ja Lozer katto, mitä ihmettä tein, mutta pääsin kuin pääsinkin ulos. Onneksi en ole lihavampi :D

Ehdin pestä kolme hevosta ennen lounasta ja lounaan jälkeen ratsastin Chillin ja Chinnokin. Sillä aikaa S oli käynyt poistamassa muutaman hevosen pesulistasta, ilmeisesti se piti mua niin toivottomana, etten saisi niitä pestyä. No en olisi saanutkaan, jotenkin kahden hevosen ratsastus ja kuuden pesu + talutus vie enemmän kuin kolme tuntia. Vaikka musta on kyllä tullut aika nopea pesemään noita hevosia. Tosin se pesu on se, että kastele hevonen, pyyhi se saippuaisella sienellä ja huuhtele. Oikeasti likaista hevosta sillä ei saa puhtaaksi...

Chinnoks tykkäsi riimusta
Ratsastin ensin Chinnokin, joka oli tänään ihan huippuhyvä. Hevonen liikkui eteen, asettui hyvin molempiin suuntiin ja kuunteli myös taivuttavia pohkeita. Olin happy happy! Aloitin pysähdyksillä, jotka alkaa jo sujua. Tein sitten muutaman etuosakäännöksen, tehtiin siis niitä ekaa kertaa. Oikealle meni hyvin ekaksi kerraksi, ei tarttenut edes raipalla auttaa. Vasemmalle Chinnok sitten veti herneet nenään, tuli pohjetta päin ja yritti hyppiä karkuun. Olin vähän, että mitähän tässä sitten tekisi, raippa vaan pahensi tilannetta. Niinpä sitten ihan rauhassa otin askeleen kerrallaan. Pysäytin, käänsin pari askelta, pysäytin, käänsin taas jne. Niin sitten saatiin pari ihan hyvää käännöstä vasemmallekin ja jatketaan tästä harjoituksia. Ravissa poni oli ihan huippu ja pääsin jo vähän vaikuttamaan asetuksen ja taivutuksen suuruuteen, sekä ravin tahtiin. Laukannoston meni myös ihan superhyvin. Chinnok tekee varsinkin vasemmalle niin mageita nostoja käynnistä, ettei ole tosikaan. Oikealle ne vielä vähän takeltelee ja tänäänkin tuli pari väärää ja yksi ristilaukka. Mutta oikea laukka on Chinnokille muutenkin vaikeampi, joten jatketaan vaan harjoittelua , niin eiköhän se laukka ala siihenkin suuntaan nousta käynnistä. Ravista nostot sujuu molempiin suuntiin. Jostain syystä vasemmalle laukka nousee paremmin käynnistä kuin ravista. Tulin pari puomia vielä lopuksi ravissa ja Chinnok suorutui niistä ilman mitään ongelmia. Laukat meni tänään niin hyvin ja laukattiin sen verran paljon, etten alkanut laukasta yrittää. Chinnok oli hikinen, oli joutunut vähän töihin. Mutta olin ihan huipputyytyväinen. Huomenna sitten vähän kevyemmin. Chinnok on ihana hevonen ratsastaa ja se on aika pitkälti sellainen hevonen, jonka haluaisin itelleni. Reipas, kevyt, toimiva, yrittelijäs, rehellinen, utelias, rohkea ja sosiaalinen. Lisäksi mun on jostain syystä tosi helppo istua sen selässä hyvin. Sanoin tässä yksi päivä, että Jay pelastaa mun ratsastuksen ja istunnan. Se saattaa pelastaa mun ratsastuksen vaikeimpien asioiden osalta, mutta Chinnok ehdottomasti antaa enemmän perusratsastukseen ja istuntaan. Koska se on nuori, sen kanssa pitää kaikki perusjutut olla kunnossa. Mun käsi esim. pysyy paljon paremmin paikallaan sen kanssa, koska se on herkkä suusta. Istunta muutenkin on vakaampi, koska tietysti se (kuten nää muutkin nuoret) reagoi kaikkeen liikkeeseen selässä. En ehkä pääse hyppäämään 120 ratoja tai treenaamaan vaativia koululiikkeitä, mutta varmasti nää nuoret opettaa tosi paljon.

Chilli joutui käyttämään aivojaankin
Chillikin oli hyvä tänään. Se liikkui huomattavasti aikaisempaa paremmin eteen ja varsinkin ravissa pysyi hyvin suorana, eikä kääntänyt päätä vinoon. Laukassa se oli tänään reipas, mutta vino, eikä oikein malttanut kuunnella. Lisäksi laukannostot on Chillille vaikeita ja niitä treenattiin tänään aika paljon. Nyt kun etuosakäännökset alkaa sujua (tänään teki molempiin suuntiin tosi hienoja käännöksiä), Chillin kanssa keskitytään pohkeiden läpi menemiseen. Tänään Chilli liikkui hyvin pohkeesta eteen, mutta silti se ei nostanut laukkoja ilman maiskutusta. Pohkeen väistäminen pysähdyksestä onnistuu, mutta liikkeessä se ei tajua sitä samalla tavalla. Kääntyminen sen sijaan sujuu suurimman osan ajasta ja tänään loppukäynneissä treenasinkin pohkeilla kääntämistä paljon. Chilli kääntyi yllättävän hyvin. Lisäksi taivuttelin tänään vähän reippaammin käynnissä. Ensin Chilli ei voinut ymmärtää, että halusin sen kävelevän suoraan, vaikka pidinkin ohjasta kiinni. Mutta se alkoi ymmärtää vähitellen ja tuli pari tosi hyvää pätkää. Jatketaan tästä. Mun pitää vaan olla nytten paljon tarkempi siitä, että aina kun käytän pohjetta, se tarkoittaa jotain. Esim. en voi pitää vauhtia yllä jatkuvalla pohkeen naputuksella, vaan mun pitää käyttää jalkaa ja vaatia että se vaikuttaa ja käyttää sitä sitten uudestaan kun vauhti alkaa hiipua. Sillä mä ehkä saan tohon otukseen jotain reagtioita pohkeelle. Chilli on tosi kummallinen hevonen, toisaalta tykkään siitä tosi paljon. Se on fiksu, nopea oppimaan, seurallinen ja hyvällä tavalla utelias. Toisaalta välillä multa menee siihen hermot totaalisesti. Se on hidas, vetää itsensä vinoon ja tuntuu siltä ettei mikään onnistu. Mutta onneksi niitä hyvä hetkiä on koko ajan enemmän ja enemmän.

Pesin sitten vielä kolme hevosta ennen kuin alettiin jakaa iltaheiniä. Sunnuntaisin hevoset ei siis, jostain syystä, saa illalla kuin heinät. Älkää kysykö multa miksi. Normaalisti iltatallissa ruokitaan samalla tavalla kuin aamulla. Sitten loimitetaan hevoset, jos on jo viilennyt, muuten omistajaperhe laittaa ne illalla. Lopuksi on käytävien lakaisu ja sitten lähdetään kotiin. Karsinat siivotaan ennen ruokintaa. Tänään ei loimitettu hevosia. Päästin lähtemään aika ajoissa pois. Kämpillä odotti väsynyt Kylie ja meitä ruuanlaitto. Katja teki nuudeleita ja mä pussipastaa, koska kumpikaan ei jaksanut alkaa väsätä kanatortilloja. Huomenna sitten. Nyt vähän x-factoria (irlantilaiset rakastaa erilaisia talet show’ta) ja kohta suunnataan petiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti