torstai 7. helmikuuta 2013

Uutta muotia

Vihdoin sain aikaiseksi uuden bannerin ja samalla muokkasin muutenkin blogia uuteen malliinsa. En ole banneriin 100% tyytyväinen, vaan teen sen luultavasti jossain vaiheessa uudestaan Photoshopilla. Kertokaa mielipiteitä ja parannusehdotuksia! Tiedän, että teksti on tosi kökkö ja se on ensimmäisenä muutoslistalla.

Tänään kävin nopeasti ratsastamassa Dellalla. Olisin mieluusti jäänyt kotiin, mutta koska Della on ollut jo puolitoista viikkoa kevyellä liikutuksella, haluan nyt ratsastaa sitä pari päivää kunnolla. Ensi tiistaina se menee klinikalle, joten sen jälkeen en tiedä jatkosta.

Della oli siis eilen huono, eikä tämä päivä alkanut sen paremmin. Tamma katseli vain toista maneesissa ollutta hevosta, ovea, reunalla roikkunutta loimea ja oikeastaan kiinnitti huomiota kaikkeen muuhun kuin mitä yritin selässä tehdä. Selvästi sillä oli liikaa energiaa. Niinpä en jaksanut kauaa käynnissä hinkata, vaan aloitin ravaamisen. Ravasin pienissä pätkissä ja kävelin aina vähän välissä, jotta sain paremmin Dellan pysymään avuilla ja taipumaan. Lopulta tamma alkoi kuunnella ja taipuikin ihan kivasti molempiin suuntiin. Laukkasin vielä isohkoa laukkaa alkuverkaksi ja sen jälkeen annoin Dellan kävellä hetken pitkin ohjin. Itselläni on tapa antaa hevosen kävellä melko usein pitkin ohjin. Se tulee ihan siitä, että vanha opettajani antaa hevosten tunneillakin kävellä pitkin ohjin useamman kerran. Niinpä siitä on tullut tapa ja toisaalta monet hevoset kyllä jaksavat keskittyä paremmin, kun välillä saa vähän ojentaa kaulaa.

Välikäyntien jälkeen aloin ratsastaa koulua. Viikon verran on menty enemmän ja vähemmän sileän työskentelyä, eli taivuttelua ja olen vain ratsastanut Dellan pyöreäksi. Nyt ratsastin sitä vähän kasaan, vaadin lyhyempää ja korkeampaa muotoa ja askelta. Ratsastin siksak väistöjä keskihalkaisijalla käynnissä. Ensimmäinen kerta meni ihan haahuillessa, mutta sen jälkeen Deltsu palasi paremmin ruotuun ja väistöt ei ollut enää vain haahuilua ympäriinsä. Kun käynnissä sujui, tein vielä muutamat väistöt molemiin suuntiin ravissa. Väistö oikealle meni tosi hyvin, mutta vasemmalle Della heittäytyi ensin vinoksi ja kieltäytyi sitten menemästä sivulle. Pienen keskustelun jälkeen sain väistävän pohkeen läpi ja sen jälkeen suoristin sitä ulko-ohjalla. Lopulta väistöt vasemmallekin meni ihan hyvin. Huomaan kyllä itse istuvani väistöissä helposti vinossa, paino väärällä puolella. Varsinkin, jos hevonen ei halua väistää, paino valuu väkisin väistättävän pohkeen puolelle, mikä ei tietenkään ainakaan auta väistön onnistumista. Se on tosi ärsyttävää, mutta hirmu hankala korjata. Olen yrittänyt siihen keskittyä ja nykyisin istun jo melko suorana, kun hevonen väistää hyvin, mutta jos tulee joku ongelma, paino on heti väärällä puolella.

Ennen loppuverkkaa laukkasin vielä vähän ja yritin saada Dellaa vain lyhentämään. Se on iso hevonen, jolla on iso laukka, eikä sen lyhentäminen ole Dellalle helppoa. Aloitin vasemmalle, joka on helpompi suunta. Ratsastin Dellaa käynnissä lyhyeksi ja kootuksi. Kun tamma sitten pehmeni ja keveni, nostin laukan. Della oli ihan huippuhieno, kun se tulee oikeasti ja rehellisesti läpi ja kantaa itsensä kunnolla, se on aivan uskomattoman kevyt ja silloin mikä tahansa onnistuu. Nyt oli taas niitä hetkiä ja laukka oli todella hyvää: lyhyttä, korkeaa ja pyörivää. Kehuin Dellaa usein, koska sille ei ole helppoa kulkea niin kootussa muodossa. Siirsin raviin, ennen kuin hevonen ehti levitä ja ravissa ratsastin sitä pätkän samassa korkeassa muodossa. Noina hetkinä tulee niitä ahaa-elämyksiä. Hevosen selkä liikkuu ihan hirveästi pystysuunnassa, jos se ravaa oikeasti ylöspäin. Tuli mahtava tunne, kun hevonen toimi niin hyvin. Valitettavasti en saanut sitä kasaamaan enää uudestaan samalla tavalla, mutta loputkin laukat oli ihan hyviä, sekä vasemmalle että oikealle.

Annoin Dellan lopuksi venytellä kunnolla. Huomaa, että hetki kun se on kunnolla läpi, se venyttää ja taipuu kunnolla, mutta jos sitä vain vetää, se yllättäen ei toimi kovin hyvin. Mutta olen iloinen, että tällä kertaa Dellan ongelma oli vain liika energia eikä mitään muuta. Huomenna se on luultavasti tosi hyvä, lauantaina saattaa olla jo pientä väsymystä ilmassa, mutta nyt muutaman päivän Della saa silti mennä ihan kunnolla. Sisko varmaan tulee lauantaina kuvaamaan, joten silloin olisi hyvä olla iskussa.

Tänään ajattelin mennä ottamaan kuvia Dellasta, kun se meni ulos illalla, mutta jäin juttelemaan kavereiden kanssa ja sen jälkeen ulkona oli jo pimeää. No, huomenna sitten. Tajusin nimittäin, ettei mulla ole kovin montaa kuvaa Dellasta.

Sunnuntaina on muuten myös estekisakauden avaus luvassa, hyppään Simpalla ja Lassilla 80cm. Simo ei ole mikään ongelma, sillä radalla on vain tarkoitus pitää hauskaa ja hakea rutiinia. Lassi on sitten villi kortti. Olen hypännyt sillä kerran, yli vuosi sitten. Viimeksi se kisoissa villiintyi eikä kuunnellut ratsastajaansa enää, joten en oikein tiedä mitä odottaa. Mutta pitää mennä kokeilemaan, eipä siinä mitään häviäkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti