keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Järkyttävä uutinen

Mulla oli oikein mukava päivä, kerron siitä joskus myöhemmin. Nyt päällimmäinen ja ainoa asia mielessä on Laukaassa tapahtunut maneesin romahtaminen. Ainahan talvella sattuu näitä rakennusten romahtamisia, maneesejakin on tainnut viime vuosina romahtaa vähintään yksi vuodessa. Ennen on ollut hyvää tuuria mukana maneesien kohdalla ja ne ovat romahtaneet yöllä tai tyhjinä. Mutta nyt. Tällä kertaa ei enää ollut tuuria mukana ja romahtaneessa maneesissa oli menossa ratsastuskoulun tunti.

Toki lopulta maneesissa oli vähän ihmisiä tapahtumahetkellä, mutta yksikin uhri on liikaa. Onnettomuudessa siis kuoli yksi nuori ratsastaja ja loukkaantui neljä ihmistä. Ainakin kaksi maneesissa olleesta neljästä hevosesta on kuollut, kahden muun tila ei vielä ole tiedossa.

Tämä on asia, joka koskettaa. Tietysti, ratsastanhan itsekin maneesissa useita kertoja viikossa ja muutenkin olen siellä lähes joka päivä. Pitäisi maneesin olla kunnossa ja sitä hoidetaan. Mutta niin vain romahtanutkin maneesi ylitti kantokykynsä, eikä vielä tiedetä miksi. Ei ole mahdotonta, että mikä tahansa maneesi romahtaisi. Todellisuudessahan maneesi on erittäin hankala rakennus, varsinkin Suomen oloissa. Iso, laajat kattopinta-alat eikä mitään pystytukia sisällä katolle. Siellä pienikin rakennusvirhe, materiaalin heikkous tai vastaava on pahimmillaan tappava.

Väkisinkin sitä miettii, mitä itse tekisi, jos katto alkaisi pitää uhkaavaa ääntä. Ehtisikö maneesista ulos vai pitäisikö yrittää pelastautua esimerkiksi seinän viereen? Olisiko turvallisempaa pysyä hevosen lähellä vai yrittää päästä pois? Lopulta katto varmaan kuitenkin putoaisi niin nopeasti, ettei sitä ehtisi edes tajuta. Kyllähän sitä on joskus tullut ajateltua, että mitä jos maneesi ei kestä? Mitä jos lumi tai tuuli on sille liikaa? Mutta en silti ole koskaan ajatellut ihan oikeasti, että maneesi romahtaisi.

En tiedä, miten tämä vaikuttaa lopulta minuun. Varmaan sitä vähän aikaa katsoo huolestuneena lunta maneesin katolla. Niin varmasti katsoo moni muukin. Ehkä katolta kuuluvia ääniä säpsyy vähän aikaa, mutta sitten asia painuu unholaan. Kokonaan se ei koskaan unohdu, koska olemme saaneet muistutuksen, mitä pahimmillaan tapahtuu. Mutta jos tämä saisi muut maneesien huollosta vastaavat heräämään, pudottamaan lumia ja tarkistamaan rakenteet, ehkä kaikki ei ollut ihan turhaa. Siitä vaan maksettiin liian kova hinta.

Osaanotto menehtyneen tytön perheelle, voimia kaikille joita asia koskettaa ja otetaan tästä opiksi. Ja muistakaa kertoa kaikille, miten paljon välitätte heistä. Koskaan ei tiedä, milloin näkee viimeistä kertaa.


Aiheesta uutisoivat mm. Keskisuomalainen, MTV3, YLE, Hevosurheilu, Ilta-Sanomat ja Iltalehti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti