keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Vähemmän onnistunut tunti


Eilen oli sitten tunti, joka ei mennyt meiltä kovinkaan hyvin. Maanantaina Simppa oli seissyt, kentällä tuuli niin että tukka lähti ja ympärillä tapahtui koko ajan jotain.

Ennen tuntia ei taas ollut mitenkään liikaa aikaa, joten pikaisesti harjaus ja kuntoon. Huomasin heti selkään mennessä, että edellinen vapaapäivä ei ollut ehkä ihan hyvä juttu. Simppa ei keskittynyt ollenkaan ja oli vähän pohkeen takana. Aloittelin käynnissä ennen opettajan tuloa ja ei kyllä pitkään aikaan ole ollut noin vaikeaa. Opettajan tullessa aloitimme tekemällä väistöä diagonaalilla, voltti lyhyelle sivulle, väistö diagonaalilla, voltti lyhyelle sivulle jne. En montaa kertaa ehtinyt tulla, Simppa meni ihan ok, mutta vempuloi kaulan kanssa eikä liikkunut jalasta eteen, kun ope keksi hyvän tavan korjata ongelmaa: ohjat ristiin. Kokeiltiin ensin käynnissä ja voin sanoa, että ei ollut ihan helppoa. Olen joskus vuosia sitten mennyt kerran ohjat ristissä ja se meni ihan ok, niin kauan kun oli aikaa miettiä mitä teki. Pari kertaa tuli nopeampi tilanne ja silloin, yllättäen, aina vedin väärästä ohjasta. Jostain syystä nyt oli paljon hankalampaa, liekö syynä se, että alla oli huomattavasti enemmän ratsastusta vaativa hevonen. Viimeksi menin kaiken kokeneella suokkitammalla, johon luotin kuin kallioon. Simpan kanssa joka tapauksessa olin aluksi hyvinkin hukassa. Asiaa ei auttanut se, että levoton ympäristö sai hevosen jännittämään ja tiesin, että sen singotessa en voisi tehdä mitään. Kun käynti meni välttävästi ja sain ohjailtua Simppaa melkein minne halusin, tuli käsky kokeilla ravissa. No menihän se ihan ok, kun pyörittiin ympyrällä. Törkeästi hevonen kyllä kaatui puolet ympyrästä sisään ja puolet ulos, mutta harjoituksen tulos alkoi myös näkyä. Tarkoitus oli siis saada ratsastamaan enemmän jalalla ja pitämään ohjilla pää ja kaula paremmin suorassa. Kokeiltiin tätä molempiin suuntiin ja menihän se ihan kivasti, jonka jälkeen, luojan kiitos, sain ottaa ohjat normaalisti. Jatkettiin sitten ympyrätyökentelyllä ravissa. Eilinen seisominen oli ilmeisesti jäykistänyt Simppaa, koska se ei mennyt eteen ja lisäksi se arkoi oikeaa etusta oikeassa kierroksessa. Ei hyvä, onneksi se kyllä vertyi muutamassa kierroksessa. Lopuksi vielä tehtiin kahta laukkaharjoitusta. Ensimmäisessä tultiin puolirataa leikkaa, uralta laukannosto ja laukkaympyrä. Sitten raviin ja uudestaan samasta päädystä puolirataa leikkaa ja nosto ja ympyrä. Simppa kävi vähän kierroksilla ja pari kertaa ryösti laukalle ennen kuin ehdin edes istua satulaan. Laukka kyllä oli hyvää, kerrankin. Sitten oli tarkoitus tulla vastalaukkoja, mutta hevonen oli niin ylikerroksilla, että se vaihtoi pelkästä ajatuksesta, joten tultiin sitten vaihtoja. Puolirataaleikkaa, vaihto, voltti lyhyelle sivulle, puolirataaleikkaa, vaihto, voltti. Tämän jälkeen Simo oli kyllä tosi hyvä. Loppuraveissa keskityttiin vielä hyvään eteen-alas muotoon.

Huomaan ratsastaneeni Simoa melko pitkänä ja vähän alitemmossa, koska silloin se liikkuu ihan kivasti ja rentona. Huomasin toki jo sunnuntaina, että sisäpohje ei mennyt läpi ja Simppa vastusteli asetusta, mutta tänään oikeasti tajusin mitä ongelmia on. Ensimmäinen on ihan se, että Simpalla on menty melko paljon gramaaneilla, mikä on johtanut siihen, ettei se oikein tahdo hyväksyä ohjan tuntumaa. Kun se ei hyväksy tuntumaa, sitä on täysin mahdotonta asettaa, taivuttaa tai koota. Niinpä kun se on ollut pitkänä, myöskään rehellistä ohjastuntumaa ei ole ollut ja Simppa on ollut tyytyväinen. En sano että on ollut huono asia ratsastaa sitä alkuun näin. Se oli kuitenkin jäykkä ja hidas, joten venyttäminen on tehnyt hyvää. Nyt olisi kuitenkin pari viikkoa jäljellä ja hevonen voisi alkaa työskennellä. Joten tunnin opein jatketaan eteenpäin.

Hoidin sitten vielä Simpan maastokäyntien jälkeen loppuun. Kävin huuhtelemassa hiet, oli hionnut yllättävän paljon. Käytiin myös piehtaroimassa kentällä. Simppa selvästi tykkää. Taittarit jätin vielä, jos se harja vaikka laskeutuisi vähäsen. Putsasin kamat ja laitoin tavarat siististi. Kaverini hoitaa Simon taas huomenna ja mulla on vapaata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti