torstai 5. heinäkuuta 2012

Hevonen on kone

Eikä niillä koneilla mitään tee.

Ystäväni oli siis eilen katsomassa Simppaa. Hän sanoi saman tien, että siltä on pudonnut lihakset tosi paljon, mikä on aivan totta ja olen sen pannut itsekin merkille. Hän ei ole Simppaa vähään aikaan nähnyt, joten näkee tietysti muutokset hyvin.

Simpalla oli tavallaan vp, mutta oman ajatusmaailmani mukaan hevosen pitää liikkua joka päivä, joten käytiin kävelyllä ja juoksi liinassa vähän aikaa. Samalla katsotiin miten se liikkuu ja miten lihaksisto toimii. Simppa oli muuten paljon parempi etujaloistaan kuin viime viikolla.

Erinäisen tutkimisen, painelun, venyttelyn ja juoksemisen jälkeen pääsimme yhteisymmärryksessä lopputulokseen, että Simppa on pudottanut oikeissa paikoissa olleita lihaksiaan ja kasvattanut vääriä lihaksia. Lisäksi lihaksistosta näkee muutamat ratsastukselliset ongelmat, kuten gramaanien käytön. Suurin jumi on todennäköisesti ristiselässä, josta se heijastelee tietysti koko selkään ja lisäksi takajalkojen liikkeisiin. Takajalkojen puutteellinen käyttö taas on johtanut etujalkojen tai lähinnä lapojen jumiutumiseen, mikä näkyy kaikista selkeimmin liikkeissä. Mikäli nämä arvelut pitävät paikkaansa, en yhtään ihmettele, että Simppa on esimerkiksi laiskistunut. Se vaan ei yksinkertaisesti pääse liikkumaan isommin. Nyt sitten mietin, että pyydänkö jonkun osaavan hierojan paikalle vai katsonko mihin pisteeseen paranee oikealla liikutuksella. Jos hevonen olisi tuossa pidempään, ehdottomasti tilaisin hierojan, mutta kun jäljellä on kaksi viikkoa (aika menee tosi nopeasti), en tiedä onko siinä mitään järkeä. Ensinäkin yksi hoitokerta ei varmaan auta mitään ja toisekseen tuntuu vähän turhalta käyttää rahoja Simpan hoitamiseen, kun se kuitenkin palaa ihan kohta tunneille. Toki, jos mulla olisi ylimääräistä rahaa, tekisin se (no silloin Simppa joka tapauksessa varmaan olisi mun), mutta kun opiskelijana ei sellaiseen rahaa ole laittaa. No pohdiskelen tässä viikonlopun yli ja juttelen huomenna opettajan kanssa siitä, mitä kannattaisi nyt tehdä. Selvää on se, että jotain pitää tehdä arjessakin toisin, koska muuten hevonen hajoaa oikeasti.

Toisaalta tämä on vähän muna vai kana kysymys. Eli onko lihaksiston ongelmat syy esimerkiksi Simpan ajoittaiseen epäpuhtauteen vai onko ennen lihasongelmia ollut joku huomaamatta jäänyt vaiva, joka on jumiuttanut hevosen. Helpoitenhan se selviäisi viemällä hevonen klinikalle kuvattavaksi, mutta se on aika epätodennäköistä. Mutta ongelmilla on aina syy, eikä ongelma parane hoitamalla seurausta. Tässä tapauksessa vaan en osaa sanoa, onko syy varusteet, ratsastus vai vamma. Joku tai jotkin noista tämän on aiheuttanut. Toivon tietysti noita kahta ekaa, koska ne on mahdollista hoitaa kuntoon. Mutta ei ole poissuljettua, että ongelmien taustalla olisi vioittunut oikea etukavio. Simpalla siis oli oikeassa etukaviossa paha halkeama  ja asentovirhe, joille ei kuulema voinut tehdä mitään, joten se myytiin kilpailukäytöstä ratsastuskouluun. Nyt kavio-ongelma on saatu melkein hoidettua (mikä on ihme), mutta on mahdollista, että se on kipeyttänyt vasenta takajalkaa. Hevosellahan yleensä jalan oireillessa diagonaalinen jalka kipeytyy myös. Tämä vasemman takajalan kipeytyminen voisi hyvin aiheuttaa jumit selkään, mikä taas sitten heijastaisi oikeaan etujalkaan.

Ja tässä se suuri ongelma on. Hevonen on niin iso kone, että jokainen vamma tai huonosti istuva varuste tai esimerkiksi väärin liikkuminen, aiheuttaa ongelmia, jotka aiheuttavat ongelmia, jotka aiheuttavat ongelmia jne. Siksi olisi erittäin tärkeää hoitaa jokainen ongelma heti sen ilmentyessä. Ja nimen omaan ongelma, ei seurausta. Usein ihmiset hoitavat seurausta, koska eivät näe oikeaa taustalla olevaa ongelmaa. Helppo esimerkki: hevosen satula liukuu eteet, laitetaan häntäremmi. Tosiasiassa satula ei istu hevoselle tai hevonen on liian lihava. Häntäremmillä toki poistuu seuraus, mutta varsinainen ongelma jää ja aiheuttaa myöhemmin ongelmia. Epäsopiva satula kipeyttää selän ja sitä kautta koko hevosen, lihavan hevosen jalat taas hajoavat nopeammin.

Voisin heittää, että suurin yksittäinen syy hevosten liikeongelmiin ja kipuihin on huono satula. Se kipeyttää poikkeuksetta hevoselta selän, ja hevosen pitkät selkälihakset ovat pitkät. Ilman selän joustoa hevosen liikkeistä tulee lyhyitä ja töksähteleviä, mikä pitkässä juoksussa kuluttaa niveliä. Toisaalta satula voi kipeyttää myös pieniä alueita selästä. Silloin hevosen voi olla vaikea liikuttaa esimerkiksi toista etujalkaa, mikä taas vaikuttaa diagonaaliseen takajalkaan, jolloin siihen voi kehittyä esimerkiksi rasitusvamma. Joten hevosta hoitaessa sitä on tärkeää hoitaa kokonaisuutena. Ei voida keskittyä vain ongelmaan vaan pitää nähdä laajempi kuva siitä, mikä on ehkä aiheuttanut ongelman ja mitä ongelma aiheuttaa muualla hevosessa.

Tulipas pitkä postaus, vaikka asiaa ei ollut ollenkaan. Alle pari vanhaa kuvaa Simpasta vähän keventämään loppua. Lähden tästä kohta tallille ja katsotaan sitten mikä on päivän ohjelma. Olen vähän leikkinyt ajatuksella ratsastaa kangilla, en Simpalla ole viime kesän jälkeen kangilla nimittäin mennyt.

2011 seuran estemestaruudet
(c) Hanna Mäntynen
Tuloksena seniorien mestaruus
(c) Hanna Mäntynen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti