lauantai 1. joulukuuta 2012

Luukku 1: Mikä tuo joulutunnelman?



Itse olen aivan 100% jouluihminen. Rakastan joulua ja kaikkea siihen liittyvää. No, joululahjojen ostaminen jouluruuhkassa ei kuulu ihan suosikkeihin, mutta siksi usein ostankin joululahjoja koko vuoden. Tänä vuonna olen vähän myöhässä, mutta onneksi on hyviä ideoita.

Kaikkein parhaiten joulutunnelmaan pääsee kuuntelemalla joululauluja. Haluaisin aloittaa laulamisen jo lokakuussa, mutta läheisten mielenterveyden vuoksi joudun yleensä hillitsemään intoani marraskuulle asti ja silloinkin voin laulaa tai kuunnella joululauluja pääasiassa vain yksin ollessani. Mutta ensimmäisen adventin jälkeen kukaan ei enää estä saamasta iloista ja kevyttä joulufiilistä päälle.

Joululaulutkin toimii paremmin, jos maassa on lunta. Ei tarvitse olla paljoakaan, jo ohut lumikerros saa maan näyttämään paljon puhtaammalta ja jouluisemmalta. Itse asiassa pimeässä ja tuulessa pyryttävä lumi ei ole jouluista, ainoastaan ikävää ja kylmää. Mutta raikkaana ja aurinkoisena päivänä kevyesti maahan leijaileva lumi nostaa aina joulutunnelmaa.

Näiden jälkeen itselle tärkeintä on ehdottomasti tallilla tehtävät asiat. Vanhojen perinteiden mukaan teen edelleen joka joulu hevosille jouluvihot, joihin kirjoitetaan hoitotekstit joulun ajan (ja yleensä vielä tammikuukin, kun vihko ei ole loppunut). Muuten en niin paljoa jaksa aina vihkoihin panostaa, mutta jouluvihot ovat jokavuotisia taideteoksia. Niiden näpertäminen joululaulujen soidessa on varma merkki lähestyvästä joulusta. Tänä vuonna tein ensimmäistä kertaa poikkeuksen ja jouluvihko on vain Amilla. Mutta koristelin myös Simpan ja Dellan vihot jouluisesti. Ne vaan molemmat ovat niin alussa ja kun yksin hoitelen, en jaksa alkaa stressata asiasta. Oma myöhäinen Suomeen paluu sotki nimittäin näitä jouluvalmisteluja.

Toinen vanha perinne on koristella hevosten suitset silkkinauhoin. Vuodesta toiseen yritetään keksiä toinen toistaan hienompia värejä koristamaan suitsia. Itse suunnittelen värit aina hyvissä ajoin ja laitan koristeet heti kun mahdollista. Tänä vuonna puuttuu yksi nauha, joten Simppa saa koristeet varmaan vasta ensi viikolla. Hyi häpeää... Yleensä olen aina ensimmäinen koristelemassa. Tänä vuonna kyllä uusi satulahuone vähän latistaa koristeiden hienoutta. Ennen, suitsien riippuessa riveissä, on ollut kiva katsella (ja vertailla) koristeita joulukuussa. Mutta näistä suitsikoristeista myöhemmin vielä lisääkin, samoin kuin jouluvihoista.

Joulukoristeluissa kotona olen sen sijaan aika huono. Äiti virittää joka vuosi jouluvalot marraskuussa, kun illat alkavat pimetä. Sen lisäksi meillä roikkuu ovessa kranssi ja joulukortit kiinnitetään näkyville roikkumaan silkkinauhaan. Mutta muuten koristellaan vasta jouluaattona ja silloinkin harvoin tuon koristeita omaan huoneeseeni. Joulukuusi on ehdottomasti kotona suurin jouluelementti ja se riittää melko pitkälti. Tallilla sen sijaan virittelen koristeet karsinoiden oviin tuomaan tunnelmaa. Ennen on koristeltu myös kaapin ovi, mutta tällä hetkellä sellaisia ei ole, joten pitää tyytyä karsinan oven koristeluun.

Viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä joulutunnelman luojana on joulukalenteri. Ennen mulla saattoi olla jopa seitsemän kalenteria, mutta nykyisin vain yksi, se kaikkein ensimmäisin. Nimittäin äidin tekemä joulukuusikalenteri, jonka pieniin kangaspusseihin ilmestyy aina jotain kivaa. Lapsuudessa se oli tonttu, joka toi pieniä lahjoja, mutta nykyisin tonttu on siirtynyt ilahduttamaan pienempiä ja äiti laittaa pussukkaan suklaata.

Ja mitä tulee blogin joulukalenteriin, pääasiassa kalenteripostaukset tulee olemaan erikoispostauksia, jotka ajastan näkymään kello 15.00. Kertoilen sitten muita asioita joulukalenterin lisäksi. Paitsi, jos sattuu tosi hyvä tuuri ja saan esim. kuvia jostain ratsastuksesta, silloin saatan tehdä siitä joulukalenterin luukun. Tai siinä tapauksessa, etten keksi mitään muuta :D Tekstit painottuvat pitkälti ratsastukseen/hevosteluun ja jouluun. Otan mielelläni edelleen toiveita vastaan luukkujen aiheiden suhteen. Kysymyksiäkin saa laittaa, jos vaikka teksiin kysymyspostauksen johonkin luukkuun.

Nyt kuitenkin hauskaa joulukuuta ja joulun odotusta kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti