lauantai 15. joulukuuta 2012

Luukku 15: Joulukoristeet suitsissa


Jouluvihkojen lisäksi meillä on tallilla toinenkin perinne, joka elää vielä paljon vahvempanakin. Nimittäin suitsien koristeleminen silkkinauhoilla jouluksi. En tarkkaan tiedä, milloin tai miten se on aloitettu, mutta 2004 kun olen itse alkanut hoitaa, se on ollut jo perinne.

Unelman joulukoristeet viime vuonna oli aika grau, pinkkiä ja leopardia. Kaulassa kulkusremmi.
(c) Hanna Mäntynen

 Ennen koristeet tehtiin Tiimarin ohuista kangasnaruista, mutta nykyisin lähes kaikki ostavat aitoja silkkinauhoja tai vastaavia. Niissä on enemmän värivaihtoehtoja ja niistä on myös huomattavasti helpompi tehdä siistit.

Amille sopi hyvin sen viime vuotiset koristeet, silläkin kulkusremmi kaulassa.
(c) Emmi Salomaa
Kuvio tehdään yksinkertaisesti punomalla kahdesta nauhasta. Nauhaa vedetään viistosti hihnan yli, toinen nauhan samalla tavalla, niin että se peittää puolet ensimmäisestä nauhasta. Takana nauhat pujotetaan ristiin ja päällä taas toistetaan sama. En oikein osaa selittää asiaa, edes suullisesti, saati sitten kirjallisesti. Mutta itsekin aikoinani opettelin vain kokeilemalla, joten sen on mahdollista.

Ransu ja Unelma 2010 Lucia-juhlassa. Molemmilla oli onnistuneet värit. Ransulla tummanvihreä ja kulta, tässä näkyy oikeastaan vain kulta. Unelmalla oli pinkki ja hopea, jotka sopi sille hyvin.
(c) Hanna Mäntynen

Koristeiden valitseminen ei ole enää mikään viiden minuutin pikajuttu, vaan värejä pohditaan pitkään ja hartaasti. Hoitajien välillä on sanaton kilpailu siitä, kenellä on parhaat koristeet. Muiden valitsemista väreistä keskustellaan paljon ja parhaat ja kamalimmat muistetaan vuosienkin takaa. Silti suitsien koristelu on kaikista vain hauskaa, sillä se on varma merkki joulun saapumisesta.

Simpan tämän vuoden koristeet, sama kultanauha kuin Ransulla 2010 ja Amilla 2011.
Itse kierrätän samoja nauhoja vuodesta toiseen ja ostan yhden tai kaksi uutta väriä. Tänä vuonna laitoin koristeet vain kahdelle, enkä ehtinyt kauppaan ostamaan Simpalle toista väriä, joten nyt mennään vanhoilla. Yleensä olen päättänyt jokaiselle hevoselle yhden "vakkarivärin" ja keksin sen kanssa sitten uusia värejä joka vuosi. Unelmalla esim. oli lähes aina jotain punasävyistä. Amilla ja Simpalla on sinistä. Amilla on tänä vuonna sama tummansininen kuin viime vuonna ja sen kanssa hopea, joka viime vuonna oli Simpalla tuon sinisen kaverina. Alunperin tummansininen ja hopea on ostettu Unelmalle joko 2008 tai 2009, en enää muista kumpana vuonna. Molemmat on edelleen kuin uusia, koska pesen nauhat joka vuosi ja säilytän ne silitettynä rullalla.

Koristeletteko te hevosten suitsia jouluksi jotenkin?

2 kommenttia: