tiistai 28. elokuuta 2012

Eka päivä

Herätys oli seiskalta ja vääntäydyin ylös koleaan aamuun yllättävän vaivanloisesti. Nukuin aika huonosti, suurimmaksi osaksi sen takia, että ulkoa kuulu jatkuvaa piipitystä. Äänen lähdettä ei tiedetä, mutta kuulema se on kuulunut koko ajan. Nopea aamiainen ja sitten odottelemaan pihalle kyytiä. Saadaan siis kyyti yhdeltä tilan työntekijältä, T:ltä
Aamulla aloitettiin jakamalla heiniä kun T tuli sanomaan että lähden Limerickiin. Siellä on siis tallin toinen tila. Perille päästyä selvisi että tuotiin pari hevosta näytille mahdollisille ostajille. Oli melko kummallinen reissu. En tuntenut mitään hevosia eikä kellään ollut oikein aikaa neuvoa. Otin hevosen alas autosta ja pidin sitä kiinni, kunnes omistajaperheen poika ja Limerickin tilanhoitaja L tuli vaihtamaan mun kanssa hevosta ja pidin sitten sitä toista. T tuli sitten laittamaan sen kuntoon ja mulle annettiin harja ja käskettiin harjata hevonen. Jonka jälkeen sain ekan hevosen pestäväksi. Hevosia olisi ollut näyttää neljä, mutta ostajat ei tykänneet kuin ekasta, ja siitäkään ei enää sen jälkeen kun se kielsi erikoisesteelle. Hevonen on neljä, joten oli vähän epäreilua laittaa se edes hyppäämään erikoisesteitä. Kuskina ollut omistajaperheen tytär O, joka myös vastaa Traleen tilan toiminnasta, oli aika turhautunut.

Niinpä pakattiin hevoset autoon ja ajettiin takaisin. Sen jälkeen sain tälle päivälle ratsastettavat, joita oli kolme sekä yksi juoksutettava. Alun perin sillä piti ratsastaakin, mutta se päätyi vain juoksutukseen, koska sillä oli jalassa jotain vanhoja haavoja ja oli ilmeisesti seissyt vähän aikaa ja sen toinen etukenkä otettiin irti. Eka ratsu oli kimo ruuna Chinnok. Sain omat kamat ja toivuttuani järkytyksestä sen suhteen, missä kunnossa ne oli, oli edessä seuraava järkytys. Selkään nousu tapahtuu kapealla tallikäytävällä. Pääsin kuin pääsinkin kyytiin ja maneesiin. Chinnok oli kovin epävarman tuntuinen ja olin jo aika turhautunut sen pään vinouteen ja huonoon ratsastettavuuteen kun O tuli maneesin ja kysyi miten meni. Selvisi että Chinnok on vasta neljä, joten ymmärsin sitten mistä kaikki johtui. Nelivuotiaaksi ruuna on oikeinkin loistava, joten tykkäsin siitä sitten tämän tiedon saatuani.

Seuraava ratsu oli Tigger, pieni ruunikko, joka oli myös mukava Limerickissä tänään. Siitä tykkäsin jo siellä, joten olin odottavainen sen suhteen. Eikä Tigger ollutkaan pettymys. Se liikkui kivasti eteen, oli melko tasainen ja suhteellisen helppo ratsastettava. Jännittävin tapahtuma oli, kun kävelin pidemmällä ohjalla. Portin kohdalla Tigger valui ulos ja olisi halunnut lähteä, mutta en tietenkään päästänyt sitä. Niinpä se yritti ruveta hyppimään pystyyn. Sain sen sitten melko helposti eteen, eikä tilanne ollut mitenkään paha. Mua lähinnä nauratti.

Viimeinen ratsastettava oli Jaffa, ruunikko ruuna sekin. En hirveästi tykännyt siitä, koska se ei liikkunut mihinkään ilman raippaa, ei asettunut eikä kääntynyt. Tunsin itseni melko aloittelijaksi potkiessani hevosen kylkiä ilman mitään reagtiota. Todella mukavaa. Jaffaa en kauaa jaksanut työstää. Menin kaikki askellajit ja lopetin siihen. Toivottavasti kaikki hevoset ei ole yhtä laiskoja.

Ennen iltaruokintaa juoksutin vielä Chillin. Se on iso ruunikko ruuna, herttainen luonteeltaan, vähän samantapainen kuin Ami. Jouduttiin odottelemaan kengän poistoa aika tovi ja Chilli oli vähän kärsimätön. Maneesissa ensin talutin Chilliä hetken ja aloin sitten varovasti juoksuttaa. Käynti meni hyvin, mutta kun käänsin raipan hevosta kohti, se säntäsi karkuun. Kaksi askelta ja rauhoittui sitten. Vähän liikaakin toden sanoakseni, koska sen jälkeen sain hakata raipalla maata, ilmaa ja vähän hevostakin että sain se esittämään muutakin kuin sunnuntaihölkkää. Laukka nousi vahingossa, kun Chilli säikähti jotain ja sai sen verran virtaa, että liikkui viisi minuuttia eteen. Olin melko epätoivoinen, koska en tosiaan tiedä mitä tein väärin kun hevonen ei mennyt mihinkään. Olin iloinen että pääsin pois ja toivottavasti ei tarvitse juoksuttaa uudestaan.

Sitten tehtiin iltatalli, johon kuuluu heinät, väkirehut, käytävien lakaisu ja hevosten loimitus. Karsinat kuulema siivotaan noin parin viikon välein Bobcatilla. Siltä ne näyttääkin... En oikein osaa sanoa iltatallista mitään. Tein vain niin kuin käskettiin ja tunsin itseni tosi tyhmäksi kysyessäni kolme kertaa mitä sanottiin. Irlantilaisista ei ole niin helppo saada selvää.

Illalla käytiin vielä kaupassa, koska illalla ja aamulla on kiva syödä jotain. Tesco on meidän lähikauppa ja ruoka tulee selkeästi olemaan monipuolista. Eli ei. Onneksi lounas tallilla on melko hyvä. Tänään oli pasta bolognesea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti