tiistai 28. tammikuuta 2014

Kisakauden avaus

Jälleen kerran on käynnissä arpominen ensi kesän tuntiratsastajien mestaruuskilpailuiden hevosista. Tänä vuonna vaihtoehtoina ovat olleet Simppa ja Lassi, joista oltiin jo melkein valittu Simppa. Mutta viime hetkellä vetäydyin itse, koska en tiedä, riittävätkö taitoni Simon ratsastamiseen siihen malliin, missä sen pitäisi kisoissa olla. Niinpä päätös ei ole yhtään lähempänä kuin se oli viime syksynä ja kauden avauskisoihin valitsin tutun ja turvallisen Lassin. Halusin lähteä hakemaan onnistunutta rataa ja toisaalta helppona A:na ratsastettu A:0 houkutteli myös.

Aamu alkoi jälleen kisajärjestelyillä. Meillä on edelleen yrityksistä huolimatta vähän vajaa miehitys kisajärjestelyissä ja joudutaan kaverini kanssa tekemään vähän enemmän kuin haluttaisiin. Onneksi rutiini on jo sen verran hyvä, että suurin osa asioista hoituu helposti. Melkein helpommin kuin, että alkaisi opettaa niitä jollekin. A ratsastettiin jälleen viimeisenä, joten mulla oli aikaa rauhassa keskittyä kisajärjestelyihin kun Lassikin oli valmiina. Tosin meinasi taas oma keskittyminen suoritukseen jäädä vähän vähiin.

Lassi tosiaan oli mennyt jo yhden radan, joten selkään päästyäni annoin sen kävellä hetken ja ravasin ja laukkasin sen jälkeen lähes pitkin ohjin molempiin suuntiin, tavoitteena saada hevonen liikkumaan pyöreästi ja ilmavasti sekä rentoutumaan. Se toimikin aika hyvin ja Lassi oli tämän jälkeen hyvän tuntuinen ratsastaa. Olin taas valmistautunut verryttelyyn vähän huonosti, eikä tämän rentouttavan alun jälkeen ollut mitään järkevää suunnitelmaa. Niinpä tein vähän keskiraveja, takaosakäännöksiä, pysähdyksiä laukasta, käynnin kautta vaihtoja ja tietysti työstin ravia ja laukkaa. Olisin voinut edetä jotenkin suunnitelmallisemmin, nyt verkka meni vähän sellaiseksi "teenpä tässä tämän kun kivalta tuntuu". Tosin kyllä sekin tuntuu toimivan ihan ok, tai ainakin Lassi on radalla yleensä ihan hyvä. Voisi tietysti joskus kokeilla, miten hyvä se olisi suunnitelmallisen verkan jälkeen.

Lähdin verkkaryhmän toisena, joten annoin Lassin kävellä hetken ja tein sen jälkeen vielä vähän käynnin kautta vaihtoja ja työstin ravia paremmaksi. Lassi oli yllättävän hyvä, varsinkin siihen nähden etten taas pitkään aikaan ole mennyt sillä. Myös rataa kiertäessä ja lähtömerkkiä odottaessa Lassi tuntui tosi hyvältä. Fiilistelin ihan tosi kivan tuntuista ravia ja olin jo ajatuksissani lähdössä radalle, kun muistin, että alkutervehdykseenhän tullaan laukasta. Joten laukannosto ja sitten aloitus.

Rata alkoi hyvin. Laukasta seis olisi toki voinut olla napakampikin, mutta ainakaan siinä ei ollut metreittäin ravia välissä. Nelikaarinen meni hyvin, tosin ratsastin melkein kulmaan alussa, koska aloin ajatella seuraavaa tehtävää vasta lyhyellä sivulla. Ensimmäinen keskiravi oli vähän vaatimaton, toinen oli sitten sitäkin parempi. Pysähdys ja peruutus siinä välissä oli hätäinen. Lassi ei seissyt paikallaan tarpeeksi pitkään, koska se ennakoi peruutusta ja itse hätäisesti ratkaisin tekeväni peruutuksen sen sijaan, että olisin pysäyttänyt Lassin uudelleen. Takareista eka oli tosi huono, toka vähän parempi. Ensimmäinen oli liian laaja ja Lassi vähän juoksi sen läpi. Laukkaohjelma oli ihan ok. Se näyttää videolla paremmalta kuin miltä se tuntui. Lassi ei oikein pyörittänyt laukkaa ja olin koko ajan varma, että seuraavaksi se putoaa raviin. Niinpä laukasta tulikin kommenttia, että se oli voimatonta. Keskilaukat oli turhan vaatimattomia. Olisi pitänyt ratsataa enemmän painetta ennen lävistäjää ja ratsastaa sitten heti alusta asti rohkeasti eteenpäin, nyt tuli vähän kiire siirtyä harjoituslaukkaan lävistäjän lopussa. Kolmikaarinen käynnin kautta vaihdoilla meni yllättävän hyvin, joskin ensimmäisessä vaihdossa Lassi poikitti pahasti. Lopputervehdykseen tulo ei sujunut ihan nappiin. Aloin kyllä ajoissa koota Lassia, mutta olin liian hidas pohkeen kanssa ja Lassi ehti pudota raviin ennen pysähdystä. Siinä kyllä näkyi se laukan voimattomuus.



Radan jälkeen olin kuitenkin pääasiassa tyytyväinen. Toki Lassi voisi aina olla suorempi ja nimenomaan laukka oli tänään jopa yllättävän huonoa. Raviohjelma, joka on tässä ohjelmassa harmittavasti lyhyt, oli tänään aika vahva ja varsinkin toinen keskiravi tuntui hyvältä. Kerrankin onnistuin istumaan edes puolittain ja Lassi venytti eikä vaan kipittänyt. Laukkaohjelmassa jouduin käyttämään kannusta aika paljon, sen voi huomata videoltakin. Teknisestihän se oli suht puhdas, mitä nyt unohdin itse ensimmäisen käynnin kautta vaihdon ja se meni vähän pitkäksi. Prosentteja saimme 60,200%, mihin olin vähän pettynyt. Ohjelma tuntui sen verran hyvältä, että jopa 62% olisi ollut mahdollinen. Laukkaohjelmasta kyllä lähti pisteitä, koska Lassi aukoi suutaan ja toisaalta monessa kohti oli pieniä ratsastusvirheitä. Hevonen oli joka tapauksessa hyvä ja tuntuu jotenkin hassulta vaihtaa (ehkä) hevosta, kun Lassin kanssa tulee sinivalkoinen ruusuke toisensa jälkeen seuran kisoista. Niin tälläkin kertaa.

Tärkein tavoite kuitenkin saavutettiin: onnistunut rata kauden avaukseen. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. Tavoite numero yksi: istunta, vaikka se onkin jo parempi kuin esim. kesällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti