perjantai 3. tammikuuta 2014

Vuoden ensimmäinen tunti

Päivittelen vanhempia postauksia tänne pikkuhiljaa, siinä välissä yritän kirjoittaa vähän useammin uusia.

Tänään oli vuoden ensimmäinen tunti, jatkan samoilla tunneilla kuin viime syksynä eli perjantaiaamuna estepainotteisella tunnilla ja sunnuntain kisavalmennuksessa. Mietin kyllä pitkään kevään ratsastuksia, mutta en löytänyt parempaakaan vaihtoehtoa mahdollisuuksista, joten tällä mennään.

Tänään menin pitkästä aikaa Ginalla. Tai no "pitkästä aikaa", ei siitä ole kuin kolme viikkoa, kun viimeksi sillä menin. Mutta joka tapauksessa. Olin varautunut koulutuntiin, mutta aloitettiinkin heti puomitunnilla. Tosin mentiin aika pitkään aluksi sileällä, että sellainen koulu-/puomitunti oli kyseessä.

Aloitettiin käyntityöskentelyllä itsenäisesti. Gina oli rento, mutta takoi tosi paljon. Sillä on aika jännä "keinukäynti" ja etujalkojen liike suhteessa takasiin on liian hidasta. Niinpä pienessäkin ylitempossa se takoo heti. Aloitin ratsastamalla vähän liian hitaassa tempossa, jotta sain tahdin rauhoittumaan ja sitä kautta takomisen loppumaan. Kun Gina näin käveli ihan hyvin, aloin varovasti kasvattaa käyntiä isommaksi, varoen kuitenkin ratsastamasta liikaa painetta, jotta käynti pysyi puhtaana. Samalla tein pysähdyksiä, jotka sujui ihan hyvin. Ginalla oli vaikeuksia malttaa seisoa, mutta se pysähtyi hyvin. Sillä on ollut tapa vetää pidätettä vasten ja pysähdykset on aina tulleet liikaa kädellä. Nyt sain muutamia tosi kivoja pysähdyksiä tehtyä, vaikka tamma ei kauaa malttanutkaan seistä.

Yhteinen osa aloitettiin sulkutaivutuksilla ympyrällä molempiin suuntiin. Gina ei ole kovin montaa kertaa sulkuja tehnyt ja se oli aluksi vähän hukassa siitä, mitä siltä halusin. Aika nopeasti se sitten ymmärsi, kun olin itse selkeä, rauhallinen ja kiitin aina kun se teki jotain oikeaan suuntaan. Saatiinkiin molempiin suuntiin muutama tosi kiva pätkä. Jatkettiin sitten ravissa volttikahdeksikolla. Gina aloitti ravissa tosi hyvin. Sillä oli hyvä muoto, hyvä poljenta ja aktiivisuus, hyvä tahti ja se oli kuulolla ja taipui. Opettajalta tuli vain kehuja ja olin itsekin tyytyväinen. Oli tosi helppo ratsastaa, kun hevonen odotti apuja ja oli kevyt sekä pohkeelle että ohjalle. Gina on kyllä saanut lisää lihaksia ja se jaksaa kantaa paljon paremmin kuin aikaisemmin. Sen huomaa varsinkin ravissa, jossa tamma ei pyri enää niin matalaan muotoon. Laukka sille on edelleen vaikeaa, mutta iso, vähän raaka ja honkkeli 6-vuotias harvoin kykenee mihinkään kovin ihmeelliseen laukassa.

Tosin tänään Gina yllätti sekä minut että opettajan positiivisesti. Aloitettiin laukka oikeassa kierroksessa, joka on Ginalle vaikeampi suunta. Tehtävänä oli laukata aina yksi neljäsosa kierros lyhyttä laukkaa ja muualla sitten vähän isompaa laukkaa. Muutamia pieniä pätkiä sain Ginan lyhentämään, mutta oikea kierros on sille paljon vaikeampi ja olimme menneet jo aika pitkään tässä kohdassa, joten Gina alkoi myös väsyä ja purra kiinni kuolaimeen. Harjoitus meni kuitenkin ihan ok, koska Gina lyhensi aina vähän laukkaa. Suunnan vaihdon ajaksi annoin sitten pitkät ohjat, jotta Gina sai hetken levätä. Itse annan varsinkin nuorille mielummin liian usein pitkät ohjat, jos tehdään jotain rankempaa juttua, jotta ainakaan väsymyksen takia tehtävä ei mene huonosti. Vasemmalle piti nostaa laukka ympyrällä keskihalkaisijaa ylittäessa, laukata lyhyttä laukkaa puoli kierrosta ja siirtyä käyntiin. Laukka-käynti on monestakin syystä Ginan kanssa utopiaa, joten tein siirtymisen aina ravin kautta. Käynnistä nostot sen sijaan onnistuu ja onnistui tänään harvinaisen hyvin. Onnistuin myös olemaan tarpeeksi nopea noston jälkeen ja sain laukan pidettyä lyhyenä. Tajuttuaan idean Gina esitti muutamia kertoja ihan huippuhienoa laukkaa. Olisin voinut heittää ohjat pois ja tamma olisi pysynyt lyhyessä laukassa. Se saikin sitten opettajalta paljon kehuja ja olin itsekin todella tyytyväinen.

Välikäyntien jälkeen siirryttiin sitten puomeille. Pitkällä sivulla oli kaksi puomia ja välissä taisi olla 24m, jos en väärin muista. Tehtävänä oli tulla sisään suht normaalia laukkaa, mutta kuulolla olevalla ja odottavalla hevosella. Sitten lyhentää laukkaa välissä mahdollisimman paljon. Toisen puomin jälkeen piti ratsastaa takaisin normaaliin laukkaan ja tehdä ympyrä kahden puomin yli. Ekalla kerralla Ginalta hävisi jarrut ja lähinnä ohjailin miten pystyin. Tamma taisi olla vähän innoissaan, kun ei se ole tainnut pariin viikkoon mennä kuin sileällä. Toisella kerralla Ginakin malttoi jo odottaa ja pääsin vaikuttamaan hevoseen puomien välissä. Kyllähän meillä oli ongelmia askelten sovittamisen kanssa, mutta kokonaisuudessa tehtävä meni ihan hyvin ja olen tyytyväinen varsinkin siihen, että Gina lyhensi välissä askelta, kuten pyysin. Suunnan vaihdon jälkeen tultiin samaa tehtävää toisin päin. Oikea kierros on Ginalle vaikeampi ja ympyrä alkuun vaikeutti lyhentämistä entisestään, joten saatiin väliin aina yksi askel vähemmän kuin vasemmalle. Gina oli silti hyvä ja paikat löytyi melkein paremmin näin päin. Kyllä Ginalla jonkin verran on esteälyä, koska muutaman kerran se itsekin oli ratkaisemassa huonoa paikkaa. Lopuksi tultiin pelkkä suora linja niin monella askeleella kuin mahdollista. Gina lyhensi ihan tosi hyvin ja saatiin seitsemän askelta väliin. Olisi saatu kahdeksan, mutta kerran jäätiin ekalta puomilta kauas ja jouduin vähän ratsastamaan eteen ja toisella kertaa Gina putosi raviin välissä. Sitten se alkoi väsyä, enkä saanut laukkaa enää yhtä lyhyeksi. Joka tapauksessa tamma oli ihan super koko tunnin, tehtävät ei olleet sille mitenkään helppoja. Loppuverkkana tultiin ravissa neljää ravipuomia pitkällä myötäämisellä toisella pitkällä sivulla ja toisella kahden puomin linjaa, niin että väliin tehtiin käyntisiirtyminen kevyestä ravista. Gina jaksoi hyvin keskittyä loppuun asti ja olin tosi tyytyväinen. Kuten oli myös opettaja. Vitsi siitä hevosesta tulee vielä hieno. Ihan paras puoli Ginassa on sen mahtava asenne. Se ei protestoi mitään, vaan yrittää aina parhaansa.

Lisäksi ratsastin tunnin jälkeen pikaisesti Kamun. Maneesissa oli alkamassa hyppäri, joten siellä oli aika paljon tapahtumaa ympärillä, eikä Kamu oikein malttanut keskittyä. Kun minulla vielä lisäksi oli vähän kiire, yhdistelmä ei ollut kovin hyvä. Ärsytystä nosti vielä verkkaavat ratsukot, joiden oli aina pakko änkeytyä samaan nurkkaan, missä me olimme. Yhden hevonen potki, toisen ei ohjautunut ja molemmat ratsastaa ihan vierestä vaikka sanoin, että Kamu voi potkia ja sen ohjaus on täysi nolla. Toki jokainen saa ratsastaa missä haluaa, mutta olin koko ajan samassa päädyssä ympyrällä, maneesi on 65m pitkä ja siellä oli neljä hevosta. Tila ei vaan voi loppua niin kesken, että olisi pakko ratsastaa melkein kiinni toisessa. Oli ihan tosi kiva olla siellä seinän ja potkivan hevosen välissä kapeassa tilassa, kun en voinut olla varma ettei Kamu heittäytyisi sisäpohjetta päin ja toisen päälle. Joka tapauksessa tän päivän ratsastus oli ihan pohjanoteeraus minulta ja tosiaan harmittaa, että tuli nyt tähän väliin tällainen, kun viimeksi meni niin hyvin. Itseänihän voin tästä vain syyttää, olisi pitänyt vain hengittää syvään ja olla välittämättä muista. En vain luota Kamuun niin paljoa, että olisin voinut vain ratsastaa. Varsinkin kun se tänään aloitti hienolla pukkisarjalla vastauksena raippaan. Muutenkin se heittäytyi koko ratsastuksen vasenta pohjetta päin, puri kiinni kuolaimeen ja katseli muita ratsukoita kiinnittämättä minuun mitään huomiota. Pikainen askellajien läpikäynti ja pätkät väistöä molempiin suuntiin. Onneksi se on nyt oppinut ne väistöt, siitä voin olla iloinen. Laukannostotkin oli ihan hyviä, jos jotain positiivista on pakko mainita. Huomenna lähdetään maastoon, yritetään unohtaa tän päiväinen ja jatketaan sunnuntaina vähän paremmin fiiliksin. Minun on ihan pakko oppia nollaamaan oma ärsytys ratsastaessa, siitä ei ole mitään hyötyä, pelkästään haittaa. Minua hävettää, että taas kerran ratsastin huonosti, koska en osaa hillitä omaa ärsytystäni. Tää ei vaan voi jatkua näin, joudun tekemään asian kanssa töitä, mutta muutos parempaan on vain pakko saada aikaan. Ensimmäinen askel lienee se, että tunnistan tilanteet jo, joten nyt vain sitten jatketaan asian työstämistä.

Tänään oli lyhyt tallipäivä, koska lähdimme isovanhemmille perheen kanssa ratsastettuani Kamun. Huomenna heti aamusta tallille ja nauttimaan niistä harvoista joululoman päivistä, jolloin en ole töissä. Mulla ei valitettavasti ole Kamusta eikä Ginasta ollenkaan kuvia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti