sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Ratatreenit

Perjantaina siis hypättiin kauden päätteeksi vähän isompaa rataa. Alkuperäinen ajatus oli ollut mennä kentälle ja hyödyntää iso yläkenttä kokonaan, mutta aurinko oli hellinyt meitä niin paljon edellisellä viikolla, että kentän pohja oli liian kova. Niinpä oltiin sitten ihanan viileässä maneesissa.

Rata oli aika helppo, itse asiassa meillä ei ollut ratapiirrosta, pelkät ohjeet esteistä ja mä sitten heittelin mitä laitetaan mihinkin. Tässä tulos:

Mulla tosiaan oli Della. Piti olla Lassi, mutta toinen opettaja oli ilmeisesti (jälleen kerran) päättänyt, että se on liian perushevonen mulle ja menin sitten Dellalla. Ei siinä mitään, sekin on kiva, mutta alkaa käydä aika vähiin ennen tuntseja, joten olisihan se ihan kiva hypätä Lassilla, kun niitä hyppykertoja ei sen kanssa muutenkaan ole kovin montaa.

Joka tapauksessa, aloitettiin itsenäisellä alkuverkalla. Della ei ollut ihan yhtä hyvä kuin keskiviikkona ja oli raskas edestä. Olin sitten itsekin vähän turhan kova, mutta opettajan ohjeilla päästiin tilanteesta eteenpäin ja Della olikin sitten verkan lopuksi jo tosi hyvä. Sileän verkan jälkeen aloitettiin hyppäämällä okseria, ensin ristikkona ja sitten pienenä okserina. Della ei ollut ihan pohkeen edessä, jäi kauas ja molemmat hypyt oli vähän turhan isoja. Sen jälkeen tultiin oikeassa kierroksessa sarjaa, joka meni ihan ok. Della on vaan niin fiksu sarjoilla. Se tulee itse hyvin takaisin, vaikka muuten hyppää aika isosti. Ennen ratoja tultiin sitten vielä sarjan perään kaareva linja. Ensimmäinen hevonen tuli kahdeksalla, Della kuudella. Tosin olisin voinut ratsastaa enemmän kaarretta väliin, mutta kävi se noinkin.

Sitten oli ensimmäisen radan vuoro. Odotettiin viimeisiksi ja Della oli jo ihan menossa monta kertaa. Sen mielestä oli epäreilua, että kaverit sai hypätä ja se itse joutui odottamaan. Ensin opettaja meinasi, että tulisin molemmat radat isompina, mutta kun Della oli niin kyllästynyt seisomiseen ja minäkin olin ihan menossa, tultiin sitten ensimmäinen rata vähän pienempänä. Se oli hyvä ratkaisu, koska kaksi isoa rataa olisi voinut olla Dellalle liikaa, tunneilla kuitenkin harvoin hypätään mitään kovin isoa. Ja toisekseen tamma ei ollut ollenkaan pohkeen edessä ja teki aika erikoisia hyppyjä. Poikkeuksellisesti löytyy jopa videot, kooste on alempana, joten en sen enempää selittele. En ollut kovin tyytyväinen, koska Della ei tosiaan mennyt mihinkään, putosi kerran raviin, laukka vaihtui aina ravin kautta laiskasti ja hypyt oli kulmikkaita ja jotenkin työläitä. Aika tahmainen ja epätasainen rata kokonaisuutena.

Toisen radan tulin sitten isompana. Se on videolla vain puoliksi, koska kamerasta loppui muisti (siskonkin radat kuvattiin, enkä ollut laskenut sitä). Mutta onneksi rata on videolla myös toisella tuntilaisella, joten saanen sen jossain vaiheessa ja lisäilen sitten sen kokonaan. Joka tapauksessa videolla näkyy muutamat kokeilut isommille esteille ja sitten radan alku. Loppu oli muuten sama, mutta sarjan sijasta hypätiin okseri toisesta suunnasta ja sitten sarja oikeasta kierroksesta. Olin paljon tyytyväisempi tähän rataan, sillä Della oli hereillä, tuli parempiin paikkoihin ja muutenkin rata oli helpomman tuntuinen. Oma istunta oli mitä oli ja radan aikana muutin myötäämistäni varmaan viisi kertaa, koska hain sitä haluttua tapaa. Lisäksi otin kaarevaan väliin ihan tyhmästi kädellä yhden askeleen, mutta onneksi hevonen paikkasi sen hyvin. Radan jälkeen tulin vielä kaarevan ja okserin kaksi kertaa. Kaarevalla korjattiin se ylimääräinen askel ja okserilla haettiin sitä oikeaa myötäämistapaa. Lopulta yritin tehdä asiat liian vaikeaksi ja se "perus"myötäys pitkin harjaa oli oikea. Dellalla helposti myötään kaulan molemmin puolin ja olen sitten alastulossa epätasapainossa. Myötäys harjaa pitkin pitää kädet harjassa myös laskeutumisessa ja sitä kautta tasapaino on helpompi säilyttää. Varsinkin kun Dellalla on niin iso ja vahva hyppy. Mutta olen vähän oppinut istumaan siellä ja toisaalta kun Della hyppää pyöreästä laukasta selän kanssa, siellä on paljon helpompi olla mukana.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti