Perjantaina palasin tuntiratsastajaksi Suomessakin. Oli kiva päästä ratsastamaan tutuilla hevosilla (tai tutulla hevosella) ja tutun opettajan silmän alle. Ja tuntikin oli suomeksi. Mitä muuta voi toivoa? Ratsuna oli vähän yllättäen Lassi, menin sillä aikaisemminkin harvoin ja olin silloinkin aina vähän yllättynyt siitä. Tuli pieni aavistus, että tässä saattaisi olla jotain taka-ajatuksia. Mutta en sitten tiedä, ehkä vain tulkitsen liikaa ja mulle oli vain laitettu joku hevonen.
Meillä oli koulua ja tunnin teemana oli ratsastaa hevosen pyöreäksi. Lassi oli vähän jännittynyt koko tunnin, mutta oli kuitenkin ihan kivan tuntuinen. Tunnin edetessä se rentoutui aavistuksen ja pystyin ratsastamaan sen vähän pyöreämpään muotoon. Aloitettiin verryttelemällä käynnissä volteilla ja sen jälkeen ravissa ympyrällä. Tavoitteena vain taivuttaa hevosia ja saada ne liikkumaan rennosti eteen. Lassi vähän kipitti ja kulki turhan lyhyenä, mutta toisaalta se asettui ja taipui ihan kivasti, mikä ei ole sen kanssa aina liian helppoa. Laukattiin myös molempiin suuntiin ja laukkoihin olin ihan tyytyväinen, koska Lassi meni pyöreää laukkaa, yleensä sillä on tapana laukata vähän kulmikkaasti.
Alkuverryttelyjen jälkeen aloitettiin työskentely. Tultiin toisella pitkällä sivulla käynnissä avotaivutusta: viisi askelta avoa, viisi askelta suoraan ja sitten toisella pitkällä sivulla laukannosto ja kaksi laukkavolttia ja pitkän sivun lopussa siirtyminen käyntiin. Oikealle avo meni ihan kivasti ja Lassi oli tosi pehmeä. Laukatkin meni ihan hyvin, tosin alkuun en ollut itse tarpeeksi huolellinen voltin muodon suhteen ja Lassi pääsi oikaisemaan loppupuolikkaalla. Vasemmalle avo oli hankalampi, koska Lassi on aika vino. Se ei olisi halunnut sekä taipua että kulkea eteen vaan jompi kumpi tökki aina. Saatiin me ihan kivojakin pätkiä, mutta oikea oli kuitenkin parempi. Tähänkin suuntaan tuli huomautuksia volttien muodosta, vaikka näin päin kyllä itse ratsastin huolellisemmin. Lassi vaan tuli pari kertaa sisäpohjetta päin loppupuoliskolla. Laukka oli kuitenkin hyvää. Ennen loppuverkkaa tehtiin vielä keskiympyrällä pohkeenväistöjä ravissa. Oikealle väistöt meni ihan hyvin, vasemmalle Lassi jännittyi vähän liikaa. Lisäksi mulla oli ongelmia istua ravissa alas, koska Lassilla on aika ikävä ravi ja satula on joku Prestigen estepenkki, eikä se yhtään ainakaan auta asiaa. Loppuverkassa yritin saada Lassia venymään eteen-alas. Se tuntui venyttävän aika paljon, mutta peileistä (♥) katsottuna se ei sitten ollut oikeastaan ollenkaan venyttänyt kaulaa. Normaalisti Lassi vain liikkuu niin lyhyessä ja korkeassa muodossa, että eroa toki oli, mutta muihin hevosiin verrattuna muoto ei ollut lähelläkään toivottua matalaa ja pitkää muotoa. Kokonaisuutena olin kuitenkin tuntiin tyytyväinen, koska Lassi liikkui rehellisesti eteen ja asetukset ja taivutukset meni läpi.
Lassi viime kesänä Takkulassa seniorien koulufinaalissa. (c) Linda Henriksson |
Lauantaina oli aikainen herätys, koska olin lupautunut tekemään tallia. 6.20 ei vaan oikein ole mun kaltaiselle iltaihmiselle mikään mukava heräämisaika. Mutta pakkanen piristi (ja jäädytti) ja ajelin perjantaisen lumimyrskyn rippeiden seurassa tallille. Perjantaina keli oli kyllä hankala, lauantaina sentään jo näki eteensä.
Tallin tekoon kuului aamuruokinta, tarhaukset, karsinoiden siivous (turvepatjat teki hommasta tosi helpon, vaikka karsinoita onkin sen reilu 20) ja päiväruokinta. Lisäksi käytin kaikki ruokatauot Simpan ja Amin hoitamiseen, koska en ollut pyytänyt niille muita hoitajia. Kun työpäivä loppui puoli kolme, hoidin vielä molemmat hevoset loppuun. Sisko halusi jäädä auttamaan oman hoitsunsa kanssa illalla olleille erikoistunneille, joten istuin sitten tallilla itsekin seitsemään asti. Välissä ehdin laittaa hokit yhdeksälle hevoselle. Sain viime talvena oppia hokkien laittoon ja päätin sitten ylläpitää taitoa tänäkin vuonna ja kysyin, tarttisiko hevosille laittaa hokkeja. Kaikki on kyllä jo talvikengässä, mutta tämä lumentulo vähän yllätti ja vasta puolilla tallin asukkaista oli hokit ruuvattuna kiinni. Niinpä halusin olla hevosille kiltti ja laittaa mahdollisimman monelle hokit, jotta ne pääsee ulos. Äkkiseltään hokkien laittaminen yhdeksälle hevoselle kuulostaa helpolta, mutta kun työhön ei ole mitenkään tottunut, kyllä se ottaa vähän jalkoihin, selkään ja käsiin. Viime vuonna en meinannnut päästä sängystä ylös seuraavana päivänä, kun olin laittanut kymmenelle hevoselle hokit. Tänä vuonna tilanne oli vähän parempi, vaikka kyllä sunnuntaina huomasi jotain tehneensä edellisenä päivänä. Sunnuntaista lisää kakkososassa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti